Hlavní obsah

AUDIO: Gáborík je v Minnesotě velkou legendou, říká Židlický

V utkání mezi Torontem a Minnesotou patřil Marek Židlický k nejvýraznějším hráčům. Svůj čtyřstý start v zámořské NHL oslavil brankou a podílel se tak na vítězství svého týmu 5:2. „Bylo to v přesilovce pět na tři. Dvakrát jsem to dostal na střelu z voleje. Jednou mi to brankář vyrazil, ale podruhé už to tam padlo,“ vyprávěl spokojený Židlický.

Foto: Paul Battaglia, ČTK/AP

Marek Židlický z Minnesoty (uprostřed) přijímá gratulace ke svému gólu od Mikka Koiva (vlevo) a Andrewa Brunetta.

Článek

Toronto jste porazili. Jak se zápas vyvíjel z vašeho pohledu?

Myslím si, že jsme hráli dnes dobře. Prostě se nám to povedlo, přestože začátek tak nevypadal vzhledem k faktu, že před utkáním proběhla vzpomínka na válečné oběti (která je pravidelně vždy 11. listopadu pozn. red.) a my trochu vychladli. V druhé třetině jsme však využili přesilovku pět na tři, kdy mi to tam spadlo.

Jak takové zdržení ovlivní hráče?

Člověk ztuhne, protože tělo je rozhicované a je připravené na zápas a najednou se stojí. Ruce jsou tvrdší a tělo se musí rychle dostat zpět do provozní teploty. Díky první brance Martina Havláta se nám hrálo trošku lépe. Toronto se ale pořád tlačilo do útoku, potřebují vyhrávat, hlavně doma.

Toronto také vzápětí srovnalo, ovšem vy jste dával druhou branku…

Bylo to v přesilovce pět na tři, bylo důležité ji využít. Dvakrát jsem to dostal na střelu z voleje. Jednou mi to brankář vyrazil, ale podruhé už to tam padlo.

Minnesota neměla nejlepší začátek, berete dnešní utkání jako obrat?

Nejen toto utkání, ale i zápasy předtím, kdy jsme již hráli dobře a vyhrávali jsme. Zlepšili jsme se a doufám, že i toto utkání nám v obratu k lepšímu pomůže.

Jak se vám vlastně žije v Minnesotě?

Byl jsem „vytradován“ z Nashvillu do Minnesoty před rokem a byla to změna. Poznali jsme nové město, nový klub. Teď jsem spokojený. V Kanadě je hokej populárnější než ve Spojených státech, ale v Minnesotě se to dá srovnat s Kanadou. Je to hokejové město, každé utkání je vyprodané. Lidé žijí hokejem, všude jsou kluziště. Mydlí se zde hokej od rána do večera. Je hodně možností hrát v halách i venku. Také média věnují hokeji hodně času.

Jakou legendou je v klubu Marian Gáborík?

Ohromnou. On tam začínal v NHL. Ten tým se budoval kolem něho. Byl hodně důležitý pro tým a nikdy tam na něj asi nezapomenou.

František Musil, který tam hrál před léty za North Stars, říkal, že jsou v Minnesotě velice tvrdé zimy, jak je snášíte?

Je to perfektní. My jsme byli s manželkou pět let ve Finsku a tam byly suché zimy. Vloni byla krásná zima i v Minnesotě. To bylo pěkné.

Co děláte kromě hokeje?

Mám rád kolo a motorky, rybaření a snažím se přes léto být s rodinou, protože to v sezóně moc nejde jsme pořád někde pryč.

Prožíváme olympijský rok, pokud budete reprezentovat, co si od toho slibujete?

Zatím nad tím moc nepřemýšlím. Je to ještě dost daleko. Teď se soustředím na náš tým, aby se vyhrávalo a byla zde pohoda.

Reklama

Související témata: