Hlavní obsah

Černá série Caroliny skončila. Hurricanes po 14 prohrách konečně vyhráli

RALEIGH

Hokejisté Caroliny zvítězili v nedělním utkání NHL nad Minnesotou 5:4 po samostatných nájezdech a ukončili sérii čtrnácti porážek. Hurricanes se radovali z výhry poprvé od 9. října, kdy porazili 7:2 Floridu.

Článek

Carolina mohla pohodlně vyhrát už v základní hrací době, když v polovině zápasu vedla 4:1. Jenže domácí hokejisté jako by znovu hledali cestu, jak utkání prohrát, a dovolili soupeři tříbrankové manko dohnat. O jejich vítězství tak rozhodl až Jussi Jokinen, který byl jediným úspěšným střelcem v penaltovém rozstřelu.

"Je to pro nás obrovské vítězství. Nechci ani domýšlet, jak bychom se teď bavili, kdybychom zápas navzdory vedení 4:1 nakonec prohráli. Už jsme tohle opravdu potřebovali, snad se budeme moci konečně normálně vyspat," prohlásil po utkání trenér Paul Maurice. "Je to obrovská úleva. Pořád kroutíme hlavou nad tím, jak jsme mohli promrhat tříbrankový náskok, ale bereme i tuhle výhru," doplnil útočník Ray Whitney.

Židlického měl Leighton přečteného

Jussi Jokinen se prosadil v druhé sérii samostatných nájezdů a pak jen sledoval, jak si povede brankář Michael Leighton. Jako první mohl vyrovnat Mikko Koivu, ale netrefil branku. Poté, co se na druhé straně neprosadil ani Matt Cullen, dostal další šanci na vyrovnání český obránce ve službách Minnesoty Marek Židlický, ale Leighton mu jeho pokus zlikvidoval.

"Koukám v televizi na nejlepší akce z NHL, takže znám, jak někteří hráči zakončují, navíc jsem s Markem hrál. Obojí mi dost pomohlo," prohlásil Leighton, který před lety sdílel s Židlickým jednu hráčskou kabinu v Nashvillu.

Pavelec byl jen na střídačce

Čtvrtou výhru v řadě si připsali hokejisté Atlanty, kteří udolali Edmonton 3:2. Ondřej Pavelec, který o víkendu vychytal své premiérové čisté konto v NHL, tentokrát sledoval zápas jen ze střídačky, na ledě se kvůli nespecifikovanému zranění v dolní části těla neobjevil ani obránce Pavel Kubina.

Thrashers se obešli i bez gólů Ilji Kovalčuka, který poprvé od svého návratu na led po šestizápasové pauze neskóroval. Trefili se ale jeho krajané: Maxim Afinogenov v poslední minutě druhé třetiny vyrovnal na 2:2, Vjačeslav Kozlov osm minut před koncem třetí třetiny vstřelil vítězný gól.

Kozlov zamířil do černého poprvé v letošní sezoně. "Mám za sebou trošku slabší vstup do sezony," přiznal Kozlov, který v minulém ročníku nastřílel 26 branek. "Doufám, že jsem teď střeleckou smůlu protrhl a začne mi to tam padat. Herně jsem se už předtím cítil celkem dobře, důležité bylo zůstat v klidu a zbytečně se nenervovat," dodal Kozlov.

Skvělý obrat Chicaga

Třígólový obrat předvedli v neděli hokejisté Chicaga. Se San Jose prohrávali po 22 minutách 1:3, jenže ještě do konce druhé třetiny stačili vyrovnat a nakonec zvítězili 4:3 v prodloužení. Rozhodující branku vstřelil v první minutě nastaveného času obránce Brent Seabrook. Blackhawks si tak připsali sedmou výhru v řadě na domácím ledě.

Výsledky NHL
Carolina - Minnesota 5:4 po sam. n. (2:0, 2:3, 0:1 - 0:0)
Branky: 3. a rozhodující nájezd J. Jokinen, 18. Corvo, 25. Whitney, 31. B. Sutter - 34. a 43. Earl, 29. Miettinen, 35. Scott. Střely na branku: 35:32. Diváci: 12.194.
Atlanta - Edmonton 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky: 5. Bogosian, 40. Afinogenov, 58. V. Kozlov - 21. Horcoff (Hemský), 36. Penner. Střely na branku: 30:34. Diváci: 11.091.
Chicago - San Jose 4:3 v prodl. (1:1, 2:2, 0:0 - 1:0)
Branky: 5. Sopel, 28. Kane, 39. Madden, 61. Seabrook - 16. Heatley, 22. Demers, 22. Marleau. Střely na branku: 30:23. Diváci: 21.130.

Reklama