Hlavní obsah

NHL s rozhodnutím o účasti hráčů na OH v Soči nějaký čas počká

NEW YORK

Vedení NHL nerozhodne o účasti hráčů působících v zámořské soutěži na olympijských hrách v Soči 2014 v nejbližší době, ale prý až za "pár let". V úterý to prohlásil komisionář NHL Gary Bettman, který však již v minulosti naznačil, že hry ve Vancouveru v únoru příštího roku budou pravděpodobně poslední, kam vedení soutěže hráče pustí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vedení prestižní ligy bude podle Bettmana ve spolupráci s hráčskou unií zvažovat především to, zda účast na největším sportovním svátku planety skutečně vyvažuje vše, co vyplývá z přerušení základní části NHL po dobu dvou týdnů. "Olympiáda je obrovskou událostí. Ale kromě zásluh nesu také veškerou zodpovědnost či vinu za to, že tam jedeme uprostřed sezóny," prohlásil Bettman.

Podle jeho názoru ztrácí přerušená sezona pozornost veřejnosti právě v čase, kdy o ni potřebuje usilovat v přetahované s basketbalovou NBA. Proti Soči navíc hovoří také časové pásmo, v němž se nalézá. V ruském městě je totiž o osm hodin více než na východě USA, což může mít dopad na televizní přenosy a jejich sledovanost.

"Když jste v Salt Lake City (OH 2002) a tedy v časových pásmech Severní Ameriky, všechno ohledně zastřešení akce médii funguje dobře. Stejně tak tomu bude i ve Vancouveru. Ale když jste o půl zeměkoule někde jinde, už si pokládáte otázku, jak to bude vypadat tam," vysvětlil svůj postoj Bettman. "Naše zápasy se tak budou hrát mezi čtvrtou ranní a druhou odpolední," dodal Bettman.

I přes tento argument však prý stále účast hráčů v Soči nezavrhl. "Neznamená to hned, že nikam nepojedou. Jen prostě musíme zvážit vše, co to obnáší," podotkl Bettman.

Dalším problémem podle něho může být i to, že v NHL působí hráči z 22 zemí. Některé týmy tak může odjezd hráčů na olympiádu hodně zasáhnout. "Tým s tuctem hráčů, kteří budou reprezentovat na olympiádě, bude po přestávce unavený. Naproti tomu tu pak ale bude třeba i tým s jedním nebo dvěma účastníky her a kádrem, který dva týdny odpočíval. To v jistém ohledu narušuje soutěžní vyváženost celé sezóny," uvedl Bettman.

Spíše negativní výroky šéfa NHL vůči možnosti pokračovat v uvolňování hráčů na olympijské hry již několikrát rozlítili hráče, kteří touží reprezentovat svou zemi. Především ruské hvězdy v čele s Alexanderem Ovečkinem a Jevgenijem Malkinem daly jasně najevo, že si nenechají nic takového diktovat a na olympiádě v Soči budou hrát za každou cenu.

vov gi

Reklama

Související témata: