Hlavní obsah

Fleischmann se v NHL dvěma góly podílel na výhře Washingtonu

NEW YORK

Český hokejista Tomáš Fleischmann se v úterním utkání NHL podílel dvěma góly na vítězství Washingtonu 6:1 v Coloradu. Pětadvacetiletý útočník otevřel skóre v druhé minutě a v polovině zápasu zvýšil už na 4:0. Dvěma zásahy se Fleischmann dostal v tabulce českých střelců v NHL na druhé místo za Milana Michálka.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Hokejista Tomáš Fleischmann oslavuje se spoluhráči z Washingtonu gól proti Coloradu.

Článek

Washington vedl po první části dvoubrankovým rozdílem stejně jako v minulém zápasu v Torontu, kde ale nakonec prohrál 3:6. "Bylo to pro nás poučení. Věděli jsme, že když nebudeme hrát stejně jako v úvodní třetině, tak můžeme dopadnout podobně jako v Torontu," uvedl Fleischmann.

Washington o svůj náskok tentokrát nepřišel. Po dalších třech trefách v prostředním dějství se jeho vedení naopak rozrostlo na 5:0. Domácí vsítili čestný úspěch až osm minut před koncem a zabránili bývalému spoluhráči Josemu Theodorovi vychytat čisté konto.

"Nula je vždy fajn, ale nejdůležitější je vždy výhra," konstatoval Theodore, jenž v Coloradu strávil dvě sezony. Pak odešel jako volný hráč právě do Washingtonu a v Denveru chytal proti bývalému klubu poprvé. "Cloumaly se mnou trochu emoce, když jsem vstoupil na led. Mám zde spoustu krásných vzpomínek, moje rodina si toto město oblíbila. Pociťoval jsem po návratu sem smutek i radost. Dokonce dnes ráno, když jsem viděl hráče se rozbruslovat... Opravdu jsem si to zde užil a bylo příjemné zde zase být," popisoval své rozpoložení Theodore.

Jiné emoce rozvířil David Kočí, který za brankou Washingtonu tvrdě narazil na mantinel Mika Greena. Nejproduktivnější obránce ligy utrpěl tržnou ránu nad okem, kterou spravilo několik stehů, a zápas nedohrál. Český hokejista se následně popral s Johnem Erskinem a za naražení Greena na hrazení byl vyloučen do konce zápasu.

"Musíte se svého spoluhráče v takových situacích zastat," řekl Erskine, který chtěl Kočího za jeho zákrok ztrestat. "Neviděl jsem ho, takže jeho zásah musel přijít zezadu. Je to vysoký hráč a musí být opatrnější," reagoval smířlivě Green. "Budu v pořádku, nyní se jen cítím trochu otřesený," dodal.

Zákrok českého hráče pobouřil hlavně trenéra Washingtonu Bruce Boudreaua. "S dostatečným předstihem vidí Greenovo číslo 52, přesto ho to nezastaví od úderu a míří přímo do hlavy našeho hráče. Doufám, že za to bude potrestán," konstatoval kouč Capitals a nepřímo naznačil, že by hokejisté podobného typu neměli v NHL hrát.

"Možná je to dobrý člověk, nevím. Ale pokud se v jakémkoli jiném utkání dostane na led v prvních třech minutách, popere se s jiným hráčem a pak sedí na kraji lavičky, tak k čemu je to dobré? Je to ukázka, čeho se musíme zbavit, abychom mohli viděli dobrá utkání."

V dresu Colorada nenastoupil v druhém utkání za sebou Milan Hejduk kvůli potížím s kolenem.

Obránce Marek Židlický rozhodl gólem v poslední minutě o vítězství Minnesoty 2:1 nad Columbusem. Dvaatřicetiletý hokejista se po vyhraném vhazování zmocnil puku, poslal ho nad rameno brankáře Steva Masona a připsal si vítězný zásah. U první branky Wild asistoval Martin Havlát.

"Zbývalo několik sekund do konce třetiny, snažil jsem se to jen vystřelit. Ještě předtím jsem se ale ujistil, že puk nikoho přede mnou netrefí," popsal vítězný gól Židlický, jemuž se proti Columbusu daří. V 34 utkáních nasbíral 31 kanadských bodů, proti žádnému jinému soupeři jich v NHL nezískal více.

Vítězný gól hodně mrzel soupeřova trenéra Kena Hitchocka. "Udělali jsme tam několik chyb. Potřebovali jsme zabránit gólu, a naši obránci zbytečně postoupili směrem dopředu, místo aby se posunuli do středu," řekl kouč Columbusu. Jedním z kritizovaných beků byl Jan Hejda, který byl i u prvního inkasovaného gólu.

Útočník Martin Erat zakončil sedmým gólem střelecké představení Nashvillu, který v domácím prostředí přehrál Tampu Bay 7:4. Klíčovou v utkání byla prostřední třetina, v níž skončilo brankou pět z deseti střel Predators.

"Byl to těžký večer pro naše gólmany," uvedl trenér Tampy Rick Tocchet. "Myslím si, že ani v druhé části jsme nehráli špatně. Problémem bylo, že jsme v této pasáži nedostatečně čistili prostor před brankou. Celkově si ale myslím, že jsme opravdu bojovali," dodal.

O branky Nashvillu se podělilo sedm střelců, na druhé straně si dvě trefy a jednu přihrávku připsal Vincent Lecavalier.

Obhájce Stanleyova poháru Pittsburgh nemá žádné potíže s tvrdou hrou Philadelphie. Loni tohoto soupeře vyřadil při svém vítězném tažení v prvním kole play off, letos vyhrál oba vzájemné zápasy.

Naposledy uspěli Penguins v poměru 6:1 a v součtu obou duelů nasázeli hokejistům Flyers 11 branek. Výhrou se i nadále udržují v kontaktu s vedoucím týmem soutěže Washingtonem, na nějž ztrácejí bod.

Překvapivě stejně bodů jako Pittsburgh má i Los Angeles, které zvítězilo v Edmontonu 3:2. Rozhodující branku zaznamenal necelých pět minut před koncem obránce Sean O´Donnel, který ukončil gólový půst trvající 175 utkání a posunul Kings do čela Západní konference.

"Je to pro nás vzpruha. Začínáme věřit v sílu tohoto týmu," uvedl O´Donnel na adresu mužstva Los Angeles, které chybělo v play off od roku 2002.

Pittsburgh - Philadelphia 6:1 (3:1, 1:0, 2:0)
Branky: 15. a 40. J. Staal, 4. Crosby, 7. Guerin, 53. Fedotěnko, 59. Malkin - 12. Carcillo. Střely na branku: 35:27. Diváci: 17 086.
St. Louis - Calgary 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)
Branky: 4. Backes, 19. A. McDonald, 38. Steen, 56. Oshie - 10. Bourque, 23. Langkow, 31. Boyd. Střely na branku: 34:23. Diváci: 19 150.
Nashville - Tampa Bay 7:4 (1:2, 5:0, 1:2)
Branky: 7. Smithson, 22. Legwand, 23. Jones, 33. Hornqvist, 33. Dumont, 37. Hamhuis, 54. Erat - 17. a 53. Lecavalier, 12. Stamkos, 42. Foster. Střely na branku: 27:34. Diváci: 15 084.
Minnesota - Columbus 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky: 29. Latendresse (Havlát), 60. Židlický - 24. R. Nash. Střely na branku: 23:22. Diváci: 18 086.
Colorado - Washington 1:6 (0:2, 0:3, 1:1)
Branky: 52. Galiardi - 2. a 31. Fleischmann, 18. Knuble, 25. Steckel, 34. Bradley, 58. Bäckström. Střely na branku: 28:25. Diváci: 14 172.
Edmonton - Los Angeles 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky: 33. Souray, 44. Potulny - 6. Richardson, 24. D. Brown, 56. O'Donnel. Střely na branku: 29:26. Diváci: 16 839.

Reklama