Hlavní obsah

Gainey končí jako generální manažer hokejistů Montrealu

MONTREAL

Bob Gainey končí po sedmi letech ve funkci generálního manažera hokejistů Montrealu Canadiens. Jeho pozici v nejúspěšnějším klubu historie NHL převezme dosavadní asistent Pierre Gauthier, jenž se zároveň stane výkonným viceprezidentem klubu.

Článek

Šestapadesátiletý Gainey zanechává tým, za nějž hrají čeští obránci Jaroslav Špaček s Romanem Hamrlíkem a útočník Tomáš Plekanec, na šestém místě v tabulce Východní konference. "Snažil jsem se co to šlo a teď je na mně, abych předal štafetu. Pozice generálního manažera vyžaduje dlouhodobou vizi a já už se v této fázi nemůžu zavázat klubu na dalších čtyři, pět nebo šest let," uvedl Gainey, jenž v týmu zůstane v poradní roli.

Montrealský rodák Gauthier v minulosti působil jako generální manažer Ottawy a Anaheimu. Spolu se současným koučem Canadiens Jacquesem Martinem už pracoval v Ottawě a Québeku Nordiques.

Jedna z montrealských legend Gainey se stal 15. generálním manažerem v historii klubu v roce 2003. Canadiens v pěti kompletních sezonách, kdy klub řídil, postoupili čtyřikrát do play off. Nejlépe se jim vedlo v ročníku 2007/08, v němž vévodili tabulce Východní konference a prošli do druhého kola vyřazovacích bojů.

Gainey hrál za Montreal v letech 73-89

Gainey, jehož kdysi slavný ruský trenér Viktor Tichonov označil za nejkomplexnějšího hokejistu na světě, strávil celou svou aktivní kariéru v Montrealu. Dres s tradičním "H" na dresu oblékal v letech 1973-1989, přičemž posledních osm sezón byl kapitánem.

Získal pětkrát Stanley Cup a čtyřikrát za sebou obdržel Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL. V roce 1979 dostal také Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off.

Úspěchy Gainey sklízel i po skončení hráčské kariéry. Tým Minnesota North Stars dovedl jako trenér v roce 1991 do finále Stanley Cupu a o osm let později už po přestěhování do Dallasu a přesunu do role generálního manažera slavil Stanley Cup i jako funkcionář.

Gainey, jenž působil jako manažer i u kanadské reprezentace na Světovém poháru 1996 a ZOH v Naganu 1998, byl už v roce 1992 uveden do Síně slávy. Předloni Canadiens oficiálně vyřadili z užívání jeho číslo 23.

Reklama

Související témata: