Hlavní obsah

Hašek omlouvá výkony, Joseph se vrací

DETROIT

Tři góly obdržel v úterním přípravném zápase NHL s Ottawou český brankář Detroitu Dominik Hašek, který po zápase přiznal, že jeho výkon nebyl nejlepší. Pro Haška byl zápas s Ottawou druhým v řadě, v němž pustil laciné góly. Kromě dosavadních výkonů navíc jeho neotřesitelnou pozicí v týmu trochu rozhoupal i pondělní návrat Curtise Josepha k tréninku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

I sám Dominik Hašek je zatím ze svých výkonů rozpačitý

Článek

"Dnešní výkon nemůžu nijak omluvit, dvakrát jsem nechal projít puk do brány zbytečně," sypal si po utkání popel na hlavu s Ottawou Hašek. "Fyzicky jsem v naprosté pohodě, ale musím najít i psychickou rovnováhu a vyvarovat se takových chyb, jaké jsem v posledních utkáních předváděl," kál se před novináři Dominátor.

Hašek a Joseph spolu zatím nemluví

V dosavadní přípravě na NHL odchytal Hašek čtyři zápasy, ve kterých inkasoval devět branek. V zápase s New York Rangers (Detroit prohrál 2:5) byl dokonce po dvou třetinách ze hry stažen, a jeho výkony v některých utkáních byly mnohdy poněkud rozpačité. Jde sice jen o přípravu, nicméně Haškovi asi na náladě nepřidala ani skutečnost, že už je připraven zasáhnout do hry Curtis Joseph.

Když se během pondělního tréninku Detroitu na ledě objevil Joseph a míjel se s odcházejícím Haškem, zavládlo hrozivé ticho. Žádný pozdrav, žádné poplácání nebo hecování, nic takového mezi oběma brankáři neproběhlo. Není divu, že mezi oběma brankáři nyní panuje napětí. Sám Joseph řekl, že s Haškem zatím nemluvil a ani si není jistý, zda by měl. Nicméně dodává: "Pro mě to není problém, jsem připraven si promluvit."

Výměnu oddálila operace kotníku

Josephovi patřila do Haškova příchodu neotřesitelná pozice týmové jedničky, s kterou se musel rozloučit a v Detroitu najednou nevěděli, co si s ním počít. Nejprve bylo třeba zrušit klauzuli, podle které Joseph nemůže být vyměněn do jiného klubu bez svého souhlasu. O to se postaral generální manažer Detroitu Ken Holland, ale námluvy s ostatními kluby pro změnu oddálilo brankářovo zranění kotníku.

Joseph nakonec musel s pravým kotníkem na operaci, tento týden dokončil rehabilitaci a nyní už je připraven podstoupit zápasovou zátěž. Jenže kde nakonec začne letošní sezónu NHL není vůbec jisté, a přestože jeho setrvání v Detroitu je velmi nepravděpodobné, současná atmosféra v týmu asi pro Josepha i Haška není zrovna ideální. Ani jeden z nich si totiž svou budoucností není přesně jistý.

S Josephem cítí i spoluhráči

"Pro mne, pro Dominika i pro management klubu je to nepříjemná situace," rozmlouval s novináři Joseph. "Nejlepší co můžete dělat, je tvrdě na sobě pracovat a zůstat pozitivně naladěn." Zvláštnost situace přiznává i Hašek. "Naneštěstí, oba být v brance nemůžeme.  Je to těžké," krčil rameny český gólman.  V šatně Detroitu sedí Joseph jen dvě místa od Haška, skříňka mezi nimi patří náhradníkovi Manny Legacemu.

Těžkou pozici Josepha, šestatřicetiletého otce čtyř dětí, chápají i jeho spoluhráči. "Pro Curtise i jeho rodinu to není jednoduché, a my s ním sympatizujeme. Pořád je to náš spoluhráč a přítel," řekl Brendan Shanahan. Nadšeným povzbuzováním přivítal Josepha na tréninku  Kris Draper, a i ostatní spoluhráči  byli rádi, že jej zase vidí.

Rozhodne už rozšiřovací draft?

V pátek se uskuteční waiver draft, na kterém by měl Joseph figurovat jako nechráněný hráč. Ale šance, že si ho někdo vybere, nejsou velké. Důvodem je stále platná smlouva Josepha v Detroitu, která mu ještě v následujích dvou letech zaručuje 16 milionů dolarů a tu by samozřejmě nový zaměstnavatel musel převzít.

To se nikomu před blížící se stávkou v NHL příliš nechce. Přesto je o brankáře Josephových kvalit pochopitelně zájem, skloňují se jména klubů New York Rangers, Boston, Atlanta a St. Louis. Jak ale vše nakonec dopadne, si budeme muset počkat minimálně do pátku.

Reklama

Související témata: