Hlavní obsah

Kaberle svolil k jednáním o výměně, ale nakonec zůstal v Torontu

TORONTO

Přestože Toronto patřilo v zámořské NHL během posledního dne před uzávěrkou přestupů k nejaktivnějším týmům, český zadák Tomáš Kaberle zůstal i po četných spekulacích v kádru Maple Leafs. Ceněný obránce byl však podle generálního manažera Briana Burka přístupný jednáním a v případě zajímavé nabídky byl ochotný vzdát se klauzule o nemožnosti výměny do jiného klubu bez jeho souhlasu.

Článek

Kanadský klub se nakonec zúčastnil pěti hráčských výměn, ale ani jedna se netýkala českého reprezentačního beka. Dvaatřicetiletý Kaberle, který dosud v NHL neoblékal dres jiného týmu a v minulosti naznačil, že by rád zůstal i nadále, však podle všeho trochu změnil svůj postoj. Torontu je věrný již od sezóny 1998/99, tentokrát však prý byl ochoten jednat, pokud by šlo o "dobrý obchod".

"K žádné dohodě nedošlo a tím to končí," řekl zámořským médiím Burke krátce po vypršení přestupního termínu. "Byli jsme k sobě upřímní. Nikdy jsme nedostali do ruky seznam (kam by Kaberle svolil odejít a kam ne), ale prozkoumali jsme tři místa, o něž nás hráčův agent dnes ráno požádal," připustil Burke. Jmenovat trojici týmů však odmítl.

Burke s ohledem na Kaberleho postavení v klubu a jeho dlouhodobě skvělé výkony udělal v tomto ohledu výjimku. Většinou totiž podobné žádosti odmítá akceptovat, pokud seznam od hráče neobsahuje minimálně deset týmů, s nimiž je možné jednat. U hráče, který jako jediný ze současného kádru pamatuje s Torontem účast v play-off, však Burke postupoval jinak.

Výměna jen se souhlasem

"Tomáš Kaberle má klauzuli o tom, že nemůže být vyměněn bez svého souhlasu, a ta mu byla dána v dobré víře. Myslím, že hráči ji mohou dostat pouze tehdy, když dosáhnou jisté úrovně dospělosti, až odehrají určitá léta a dostanou se na nějakou úroveň," prohlásil Burke. "Myslím, že organizace se pak těmito věcmi mají řídit a je jedno, zda jde o generálního manažera, který klauzuli s hráčem dojednal, nebo o jiného," dodal Burke.

Sám je prý otevřený možnosti o prodloužení kontraktu s Kaberlem, jehož současná smlouva vyprší po příští sezóně 2010/11. Kladenský odchovanec by si měl v nadcházejícím ročníku vydělat 4,25 miliónu dolarů, ale podle dohody s klubem klauzule zanikne již toto léto, pokud se Maple Leafs nepodaří postoupit do play-off. To se při jejich pozici jasně nejhoršího týmu Východní konference jeví jako vysoce pravděpodobné.

Po úterní domácí prohře 1:5 s Carolinou byl Burke hodně rozzlobený, a přestože neměl pravděpodobně na mysli Kaberleho, naznačil své plány do budoucna. "Hodně lidí tady by se mělo obávat toho, kde budou hrát příští rok. Pro ten poslední výkon nemám omluvu. Hrdost z nošení dresu a možnosti hrát v této soutěži by měly být hlavním motivačním faktorem. Ale já z toho byl rozčarovaný a rozzlobený," netajil Burke.

Kaberle je sice obránce, přesto je s pětibodovým náskokem v čele klubové produktivity. V dosud odehraných 62 zápasech si účastník olympiády ve Vancouveru připsal 46 bodů za šest branek a 40 asistencí. Celkem již Kaberle odehrál v NHL 800 zápasů a zaznamenal v nich 479 bodů díky 79 gólům a 400 finálním přihrávkám.

Reklama

Související témata: