Hlavní obsah

Průcha s Vrbatou režírovali výhru Phoenixu na ledě Detroitu

NEW YORK

Čeští hokejisté Petr Průcha a Radim Vrbata byli ve třetím zápase úvodního kola play off NHL hlavními strůjci vítězství Phoenixu 4:2 v Detroitu, po němž se Coyotes ujali v sérii vedení 2:1. Oba útočníci zaznamenali v utkání shodně gól a asistenci.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Útočník Phoenixu Petr Průcha střílí gól do sítě gólmana Detroitu Jimmyho Howarda.

Článek

Průcha vstřelil vítěznou branku a za výkon si vysloužil ocenění první hvězda zápasu. Vrbata byl v hodnocení novinářů hned za ním. Dva body za přihrávky si připsal i jejich centr Martin Hanzal.

Trio tvořící druhý útok Phoenixu nasbíralo vedle dvou branek a čtyř asistencí i sedm kladných bodů za účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách. Sklidilo za to pochvalu od trenéra Davea Tippetta. "Rozumí si. Nechybí jim bojovnost, umí pěkné kousky s pukem. Hrají proti nejlepším formacím soupeře, takže jejich hlavní úkol je ubránit je. Pokud vstřelí nějaký gól, je to něco navíc," uvedl Tippett.

Vedli už po 31 sekundách 

Průcha měl lví podíl na bleskovém vstupu Coyotes, kteří se už po 31 sekundách dostali do vedení. Chrudimský rodák důrazem v brankovišti a dvěma střeleckými pokusy vyvedl z rovnováhy gólmana Jimmyho Howarda a Sami Lepistö dorazil puk do odkryté klece. "To byl důležitý moment. Z prvního střídání jsme dali gól, uklidnili jsme se a je tím naopak utlumili," uvedl český útočník.

Red Wings sice ještě v první třetině vyrovnali v přesilové hře, ale v prostředním dějství strhl Wojtek Wolski na stranu Coyotes vedení, které v 50. minutě zvýšil po nádherné akci Průcha. "Člověk se vždy cítím skvěle, když ví, že je důležitou součástí týmu a může mu nějak pomoci na ledě. Cítím se teď úžasně," dodal sedmadvacetiletý hráč.

Loňský finalista ještě zápas zdramatizoval, ale poslední slovo měl Vrbata, který střelou z vrcholu levého kruhu definitivně srazil odpor soupeře. "Výhra je skvělá pro naše sebevědomí. Povedlo se nám vzít zpět ztracené domácí utkání," řekl Průcha.

Coyotes v odhadech před začátkem série nebyli považováni za favorita, přestože do play off šli ze čtvrtého místa. Vždyť Detroit byl v posledních dvou ročnících vždy ve finále Stanley Cupu, ve vyřazovacích bojích nechyběl devatenáct let v řadě a po olympijské pauze patřil po návratu zraněných opor k nejlepším v lize. "Je zajímavé, jak to vnímají lidé. Oni snad předpokládali, že je přejedeme. Jenže oni jsou taky dobrý tým, který v základní části přece získal 50 výher a 107 bodů," podotkl trenér Detroitu Mike Babcock.

Do sestavy se vrátil Lang 

Do sestavy Coyotes se po šesti týdnech vrátil Robert Lang, který odehrál necelých sedm minut. Naopak kvůli zranění v horní části těla z utkání odstoupil kapitán týmu Shane Doan, ale na Phoenix to nemělo negativní dopad. "Naše hra je založena celou sezónu na týmovém pojetí. Je (Doan) naší důležitou součástí, ale vyhráváme jako tým," uvedl Vrbata.

Druhý bod získali v neděli i obhájci Stanleyova poháru z Pittsburghu, kteří zvítězili v Ottawě 4:2 a v sérii vedou 2:1 na zápasy. Rozhodující trhák udělali Penguins ve druhé části, kdy trefami Jevgenije Malkina a Sidneyho Crosbyho odskočili z 1:1 na 3:1. Crosby si připsal i asistenci, v navýšení konta na sedm bodů nezastavila hvězdného Kanaďana ani speciálně nasazená obranná dvojice Anton Volčenkov, Chris Phillips.

Tučňák Sydney Crosby (87) zase zářil. foto: ČTK/AP/Fred Chartrand

V minulém vzájemném utkání mezi San Jose a Coloradem padlo jedenáct gólů, tentokrát se čekalo na gól až do prodloužení. A byl z kategorie kuriózních. Obránce Sharks Dan Boyle se pod tlakem snažil odehrát puk do bezpečí, ale jeho bekhendové vyhození skončilo s přispěním teče Ryana O'Reillyho přímo v brance Jevgenije Nabokova.

Colorado se tak v sérii ujalo vedení 2:1 na zápasy, přestože v utkání musel brankář Craig Anderson řešit 51 střel, tedy trojnásobné množství, než měl na starost jeho konkurent Nabokov. Utkání nedohrál český útočník Milan Hejduk, který se po kolizi se spoluhráčem Paulem Stastným zranil v horní části těla.

Český hokejista Milan Hejduk utkání nedohrál. foto: ČTK/AP/David Zalubowski

I další papírový favorit New Jersey prohrává v sérii 1:2 na zápasy. Devils na ledě Philadelphie, která se do play off protlačila na poslední chvíli, padli 2:3 v prodloužení. Rozhodující trefu zaznamenal bitkař Daniel Carcillo, jenž si slastné okamžiky potlesku fanoušků užívá hlavně po pěstních soubojích. "Pořád se z toho ještě trochu chvěji. Je to ohromné, úžasné. Každý o takové brance sní," řekl Carcillo. Jednu asistenci si připsal za neúspěšné hosty Patrik Eliáš, pro něhož to byl čtvrtý bod v sérii.

Hokejisté Chicaga v minulém utkání přišli o vítězství nad Nashvillem v poslední třetině, kdy čtyřikrát inkasovali. Něco podobného tentokrát nedopustili. Opět vedli po čtyřiceti minutách hry 1:0 a vedení si už pohlídali, navíc gólovou pojistku přidal Patrick Kane. Po domácí výhře 2:0 srovnali Blackhawks stav série na 1:1. Premiérovou nulu v play off si díky 23 úspěšným zásahům připsal brankář Antti Niemi.

1. kolo play off NHL
Východní konference:
Philadelphia - New Jersey 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 9. Giroux, 22. M. Richards, 64. Carcillo - 8. a 37. Rolston (na druhou Eliáš). Střely na branku: 34:19. Diváci: 19.957. Stav série: 2:1.
Ottawa - Pittsburgh 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Branky: 22. Fisher, 53. Cullen - 2. Ponikarovskij, 26. Malkin, 40. Crosby, 45. Guerin. Střely na branku: 22:24. Diváci: 20.119. Stav série: 1:2.
Západní konference:
Chicago - Nashville 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 29. Bolland, 45. P. Kane. Střely na branku: 33:23. Diváci: 22.158. Stav série: 1:1.
Detroit - Phoenix 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky: 15. Filppula, 50. Franzén - 1. Lepistö (Hanzal, Průcha), 40. Wolski, 49. Průcha (Vrbata, Hanzal), 52. Vrbata (Z. Michálek). Střely na branku: 31:33. Diváci: 20.066. Stav série: 1:2.
Colorado - San Jose 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka: 61. O'Reilly. Střely na branku: 17:51. Diváci: 18.007. Stav série: 2:1.

Reklama