Hlavní obsah

Sobotka přispěl asistencí k druhé výhře Bostonu

NEW YORK

Hokejisté Bostonu zvítězili v pondělním třetím utkání prvního kola play-off NHL nad Buffalem 2:1 a stejným poměrem vedou i v celé sérii. K úspěchu Bruins přispěl i český útočník Vladimír Sobotka, který přihrál na vyrovnávací gól na 1:1 a byl vyhlášen druhou hvězdou večera.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Bostonský Vladimír Sobotka (vpravo) si připsal v duelu s Buffalem jednu asistenci a stihl se i poprat s Andrejem Sekerou.

Článek

Sobotka v 16. minutě zavezl kotouč podél mantinelu do útočného pásma, zpětnou přihrávkou našel najíždějícího obránce Dennise Widemana a ten dělovkou pod břevno prostřelil brankáře Ryana Millera. Vítězný druhý gól pak vstřelil až sedm minut před koncem třetí třetiny Patrice Bergeron, jemuž přihrávkou zpoza branky nabil do palebné pozice veterán Mark Recchi.

Ve 42 letech nejstarší aktivní hráč v NHL ukázal, že ještě nepatří do starého železa. Při rozhodující akci si v rohu útočného pásma tělem perfektně odstavil o devatenáct let mladšího soupeře Tima Kennedyho, poslal puk před branku na Bergerona a ten přesnou ranou rozhodl.

"Když jsem se otočil, uviděl jsem Bergyho úplně volného před brankou. V tomhle on je prostě skvělý, umí se i na malém prostoru uvolnit. Navíc má výbornou střelu, myslím, že zrovna tahle prošla Millerovi pod rukou," popsal Recchi klíčový moment zápasu. "Tím, že mě našel, mě vůbec nepřekvapil. Přihrává takhle celou sezónu a přihrával takhle celou svou kariéru. Jsem šťastný, že můžu hrát vedle takového hráče. Pokaždé, když vkročím na led, se od něho učím," uvedl Bergeron.

Washington si zastřílel na ledě Montrealu

Vedení v sérii 2:1 se ujali také hokejisté Washingtonu, kteří rozstříleli Montreal na jeho ledě 5:1. Capitals rozhodli během prvních devíti minut druhé třetiny, v nichž zaznamenali tři góly a donutili vystřídat brankáře Jaroslava Haláka. O čestný úspěch Canadiens se v úvodu třetí dvacetiminutovky postaral Tomáš Plekanec.

"Hráli jsme dobře celý zápas, nejen těch devět minut na začátku druhé třetiny. Ale ještě musíme přidat," uvedl Alexander Ovečkin, který v 34. minutě zvýšil na 4:0. "Trenér nám po zápase řekl, že máme čtvrt hodiny na to, abychom si tohle vítězství užili, ale pak už musíme zapomenout a soustředit se na další utkání," dodal Ovečkin

Kouč Washingtonu Bruce Boudreau se před zápasem odhodlal k zásadní změně v sestavě a místo Josého Theodora poprvé v sérii postavil do branky Semjona Varlamova. Ten se mu za důvěru odvděčil 26 úspěšnými zákroky a zámořští novináři ho vyhlásili nejlepším hráčem večera.

První domácí zápas v letošním play off zvládli hokejisté Los Angeles, kteří porazili Vancouver 5:3 a otočili vývoj série z 0:1 na 2:1. Strůjcem vítězství byl slovenský útočník Michal Handzuš, který nejprve přihrál na vyrovnávací gól na 1:1 a pak dvěma brankami strhl vedení na stranu Kings. Canucks sice ještě dokázali snížit z 1:4 na 3:4, na pátý gól Ryana Smythe v 50. minutě už ale odpovědět nedokázali.

Králové znovu potvrdili, že jejich nejnebezpečnější zbraní jsou přesilové hry. V početní výhodě vstřelili první tři góly v utkání a v celé sérii už využili sedm z dvanácti přesilovek.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference - 3. zápasy:
Montreal - Washington 1:5 (0:0, 0:4, 1:1)
Branky: 43. Plekanec (Hamrlík) - 22. Gordon, 25. Laich, 29. Fehr, 34. Ovečkin, 60. Bradley. Zásahy brankářů: Halák 13/10, Price 23/21 - Varlamov 27/26. Diváci: 21 273. Hvězdy utkání: Varlamov, Laich, Poti (všichni WSH). Stav série: 1:2.
Boston - Buffalo 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky: 16. Wideman (Sobotka), 53. Bergeron - 7. Grier. Zásahy brankářů: Rask 33/32 - Miller 29/27. Diváci: 17 565. Hvězdy utkání: Bergeron, Sobotka, Wideman (všichni BOS). Stav série: 2:1.
Západní konference - 3. zápas:
Los Angeles - Vancouver 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky: 25. a 33. Handzuš, 12. Doughty, 34. Richardson, 50. Smyth - 3. Raymond, 35. Samuelsson, 45. D. Sedin. Zásahy brankářů: Quick 28/25 - Luongo 16/12, Raycroft 7/6. Diváci: 18 264. Hvězdy utkání: Johnson, Doughty, Handzuš (všichni LA). Stav série: 2:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.