Hlavní obsah

Detroit v NHL ukončil razantním způsobem sérii s Phoenixem

PHOENIX

Phoenixu se rozplynul sen o největším úspěchu v historii klubu. Bránu do druhého kola play-off NHL mu tentokrát zavřeli hokejisté Detroitu, kteří v rozhodujícím utkání uspěli na ledě soupeře jednoznačně 6:1 a celou sérii vyhráli v poměru 4:3 na zápasy.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Hokejisté Detroitu se radují z vítězství v 7. zápase 1. kola play-off na ledě Phoenixu.

Článek

Hlavními strůjci postupového bodu byli autoři dvou branek Pavel Dacjuk a Nicklas Lidström. V dalším kole se Red Wings utkají se San Jose.

Vyřazení Phoenixu by mohlo pomoci k posílení české reprezentace před blížícím se mistrovstvím světa. V kádru arizonského klubu je totiž hned pětice Čechů: kompletní útok Petr Průcha, Martin Hanzal, Radim Vrbata a další forvard Robert Lang s obráncem Zbyňkem Michálkem.

V utkání byla zlomová druhá třetina, v jejímž úvodu se po bezbrankové první části dvakrát trefil Dacjuk. A přestože Coyotes snížili zásluhou Vernona Fiddlera, otěže zápasu pevně drželi hráči Detroitu. Na domácí branku vyslali celkem padesát střel a ještě v prostředním dějství zvýšili náskok obránci Lidström a Brad Stuart, v poslední třetině se poprvé v letošním play-off prosadil Todd Bertuzzi. Skóre uzavřel symbolicky kapitán Detroitu Lidström.

Dárek ke 40. narozeninám

"Vítězství a postup jsou hezký dárek k mým narozeninám. Phoenix byl těžký soupeř," uvedl Lidström, kterému ve středu bude čtyřicet let. "Myslím, že jsme do zápasu vstoupili s trochu větším odhodláním než soupeř. Drželi jsme se po celých šedesát minut svého plánu, to se vyplatilo. Taky nás podržel skvělými zákroky Howie (brankář Howard). Postoupili jsme vítězstvím venku a v play-off je důležité, abyste uměli venku vyhrát, pokud chcete dojít daleko," dodal Lidström.

I přes vyřazení v prvním kole má Phoenix za sebou vydařenou sezónu. V základní části Coyotes vytvořili týmové rekordy v počtu vítězství (50) i celkovém počtu bodů (107). Klub, který těsně před začátkem soutěže opustil trenér Wayne Gretzky, a jehož jméno se skloňovalo neustále s finančními problémy a možným stěhováním do jiného města, si postupně získal na svoji stranu fanoušky i respekt odborníků.

V úvodu sezóny vylidněná hala se postupně zaplňovala a v závěru už bylo vyprodáno. A v posledním utkání sezóny i přes jednoznačný stav zůstali diváci až do konce a hráče odměnili potleskem.

"Nikdo nechce být vyřazen po takovém výsledku. Je opravdu těžké nyní najít slova, když utržíte takovou porážku," soukal ze sebe obránce Adrian Aucoin. "Dnes to byl z jejich strany hurikán. Jejich nejlepší hráči diktovali tempo a my na jejich hru nemohli najít odpověď. Přeřadili na daleko vyšší stupeň, kterému jsme se nevyrovnali," dodal trenér Dave Tippett.

První kolo play-off NHL:
Západní konference - 7. zápas:
Phoenix - Detroit 1:6 (0:0, 1:4, 0:2)
Branky: 29. Fiddler - 23. a 24. Dacjuk, 34. a 53. Lidström, 40. Stuart, 47. Bertuzzi. Střely na branku: 33:50. Diváci: 17 543. Konečný stav série: 3:4.

Reklama

Související témata: