Hlavní obsah

Ještě nedávno bylo Chicago v krizi, teď došlo s mladými talenty až na vrchol

PRAHA

Hokejisté Chicaga Blackhawks v noci na dnešek počtvrté ve finále porazili své soupeře z týmu Philadelphia Flyers a počtvrté v historii klubu se radují ze zisku Stanleyova poháru. Jejich předchůdci triumfovali naposledy před 49 lety. Opojnou radost prožívají i slovenští hráči Tomáš Kopecký a Marián Hossa. Žádný český hokejista v této sezoně v dresu Černých jestřábů nepůsobil.

Foto: Shaun Best, Reuters

Čerství vítězové Stanley Cupu - Chicago Blackhawks

Článek

Hráči Chicaga Blackhawks za sebou mají vydařenou sezonu. Dokázali zvítězit v Centrální divizi Západní konference a se 112 body se umístili na druhém místě tabulky konference, pouhý bod za San Jose Sharks. Více bodů v základní části získal jen vítěz Východní konference, tým Washington Capitals.

V prvním kole play off si Černí jestřábi poradili s Predátory z Nashvillu (4:2), ve druhém stejným poměrem zápasů ukončili sezonu hráčům Vancouveru Canucks. Jejich přemožitele z loňského semifinále, Detroit, letos z cesty odstranili San Jose Sharks (4:1), s nimiž v semifinále Chicagští zametli 4:0.

První zápas finálové série proti Philadelphii rozhodl gól Kopeckého necelých dvanáct minut před koncem (6:5). Druhý ve prospěch Chicaga zlomily dva góly během 28 vteřin v závěru druhé třetiny, kdy se trefili Marián Hossa a Ben Eager (2:1). Ve třetím a čtvrtém utkání využil soupeř výhody domácího prostředí a po vítězstvích 4:3 v prodloužení a 5:3 sérii vyrovnal. Značně pozměněné útočné formace Chicaga pak v pátém zápase zařídily vedení 3:0 už po první třetině a 7:4 na konci střetnutí. Chicago se tak dostalo pouhý krok od úspěchu. Krok, jenž dokázalo v noci na dnešek učinit.

Zisk Stanleyova poháru potvrdil strmý vzestup tradičního klubu, který byl ještě nedávno ve velké krizi. V letech 1996 až 2007 se Černí jestřábi dostali pouze jedinkrát do play off a mnohdy hrávali před poloprázdnou arénou. S příchodem Dalea Tallona na post generálního manažera v roce 2005, přebudováním týmu a posléze sázkou na mladé útočníky Patricka Kanea a Jonathana Toewse se situace změnila.

"Celé město hokejem žije a podporuje nás. V mnoha ohledech nás vzalo za své," řekl novinářům před začátkem finálové série trenér Joel Quenneville.

Chicago patří do původní šestice týmů, tzv. "Original Six", a od svého založení v roce 1926 dokázalo Stanley Cup vybojovat počtvrté (1934, 1938, 1961 a 2010). Pětkrát odešlo z finálových bojů poraženo (v letech 1962, 1965, 1971, 1973 a 1992).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články