Hlavní obsah

Průcha již pět týdnů trénuje a těší se na start NHL v Praze

PRAHA

Už pět týdnů se připravuje na novou hokejovou sezonu útočník Petr Průcha. Jakožto člen týmu Phoenixu již také vyhlíží start zámořské NHL v Praze, kde Coyotes změří ve dvou utkáních síly s Bostonem. Se svým bývalým spoluhráčem z newyorských Rangers Jaromírem Jágrem chce také probrat svou neúčast na světovém šampionátu.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Hokejista Phoenixu Petr Průcha (16)

Článek

Průcha odletěl ze zámoří brzy po vypadnutí Kojotů v sedmém utkání prvního kola play off na konci dubna s Detroitem. "Letěl jsem hned, jak to šlo," řekl sedmadvacetiletý forvard novinářům na středeční podpisové akci v Praze. Dovolenou prý s ohledem na aktivitu islandské sopky raději zrušil. "Aby se mi nestalo, že bych se pak třeba tři týdny nemohl vrátit do Čech. Tak jsem ten čas strávil tady v Praze," vysvětlil Průcha.

Zpočátku trávil čas s rodinou. "Byl jsem u babičky, strýce a tety, poté převážně s přáteli," uvedl Průcha. Zároveň však pokračovala jeho příprava na novou sezonu. "Už se připravuji v podstatě pátý týden. Dal jsem si asi tři týdny volno a hned jsem začal trénovat. Na led však půjdu až tak v půlce nebo ke konci července," plánoval Průcha.

Příští ročník NHL bude navíc zpestřen zahájením prestižní ligy 9. a 10. října zápasy Bostonu proti Phoenixu v pražské O2 areně. "Už jsem to tady zažil s New Yorkem Rangers, takže se moc těším. Bavili jsme se o tom se spoluhráči a ti jsou na tom stejně. Bylo to super a myslím, že to bude něco podobného," předpověděl Průcha.

Spoluhráči přiřazují Čechy k Rusku

Své spoluhráče na cestu do srdce Evropy pořádně navnadil. "Udělal jsem Praze velkou reklamu, takže všichni jsou hodně natěšení," všiml si Průcha. Musel však zároveň zaplašit obavy některých spoluhráčů. "Vyptávají se na život tady a většinou mají trochu zkreslenou představu o tom, jak se tady žije. Čechy si totiž řadí víc k Rusku a východním státům, tak jsem je ujišťoval, že se nemají čeho bát. Ukážu jim to tu," ujistil Průcha.

Na středeční autogramiádě se shodou okolností sešel s Jaromírem Jágrem. Právě ten se přitom během šampionátu v Německu slovně pustil do hráčů, kteří mohli reprezentovat, ale z různých důvodů se omluvili. Domníval se totiž, že zdaleka ne u všech omluvených hráčů byla absence nevyhnutelná. Jágrův proslov se tak týkal i Průchy. "S Jardou jsem o tom ještě osobně nemluvil, ale určitě na to přijde řeč a pobavíme se o tom," pousmál se Průcha.

Sám pozvánku kouče Vladimíra Růžičky odmítl z osobních důvodů, ale s Jágrem a jeho prohlášením, že "mladí hráči by měli členům zlaté generace českého hokeje líbat pr...", je zajedno. "Jak už jsem říkal několikrát, já s tím výrokem celkem souhlasím a má určitě něco do sebe. Oni nám udělali jméno a i díky tomu jsme i my podepisovali smlouvy. Ale na druhou stranu si myslím, že i on chápe, proč já jsem na mistrovství nejel," věří Průcha.

Skutečnosti, že podceňovaný tým, jehož mohl být součástí, nakonec došel až ke zlatu, nijak nelitoval. "Nedá se nad tím takhle zpětně přemýšlet, zda mě to mrzí, nebo ne, že jsem u toho nebyl. Klukům jsem fandil, takhle se to vyvrbilo a nelze nad tím takhle přemítat. Prostě se to tak stalo a třeba se to může povést příště. Ale také nemusí... Prostě jsem jet nemohl a příště to bude třeba jiné," prohlásil Průcha.

Pozvánku by přijal

Reprezentaci po Růžičkovi, s nímž si Průcha ne zcela padl do noty, převzal Alois Hadamczik. Pro Průchu to může být nová šance, jak si na mistrovství světa opět zahrát. "Pokud se nedostaneme do play off nebo vypadneme v prvním kole a nebudu zraněný, tak pozvánku do reprezentace určitě přijmu," ujistil.

V současnosti, kdy má oproti sezoně výrazně volnější režim, se může věnovat i některým jiným sportům. "Hodně rád mám tenis a fotbal, takže teď se hodně věnuju fotbalu, ale jen pasivně," řekl s úsměvem Průcha s odkazem na světový šampionát v Jihoafrické republice. "Moc toho sportu ale dělat nemůžu, protože jakékoliv zranění z jiného sportu než hokeje by bylo velkým problémem," objasnil Průcha.

Fotbalového svátku si však užívá plnými doušky. "Každý den teď běží v televizi alespoň tři zápasy. U toho trávím hodně času," přiznal Průcha. Fandil prý především Slovákům. "Ale ti to bohužel asi neudělají. Favority vidím v Brazílii a Argentině, tedy jako vždycky," uzavřel Průcha.

Reklama