Hlavní obsah

Kaberleho už dohady o odchodu z Toronta unavují, chce mít jasno

KLADNO

Hokejový obránce Tomáš Kaberle i po víkendovém draftu nadále zůstává hráčem Toronta, přestože se stejně jako loni hodně mluví o jeho možném odchodu. Dvaatřicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 už by ale chtěl mít o své budoucnosti co nejdříve jasno. Sice jej těší velký zájem ostatních klubů NHL, ale zároveň jej neustálé spekulace o výměně z Maple Leafs unavují.

Foto: Milan Malíček, Právo

František Kaberle (vpravo) předává cenu bratrovi Tomášovi

Článek

"Každý očekával výměnu kolem draftu. Myslím si, že čas je na to velký. Až do 15. srpna si se mnou mohou dělat v Torontu, co chtějí. Záleží na nich, jaké mají plány. Já se musím na sezonu připravit jako vždycky, ať to bude Toronto nebo někde jinde. Na tom se nic nemění," řekl novinářům Kaberle v Karlových Varech při vyhlášení ankety Zlatá hokejka. Bližší informace ale nemá. "Udělají si, co budou chtít, neví to ani můj agent."

Po příští sezoně skončí Kaberlemu pětiletý kontrakt, který mu na sezonu 2010/11 zaručuje příjem 4,25 milionu dolarů. Ve smlouvě měl klauzuli, že nemůže být vyměněn bez svého souhlasu. Ta ale stejně jako loni potom, co Toronto nepostoupilo do play off, neplatí od draftu NHL do 15. srpna.

Čtyři zájemci

Už před rokem říkal, že z Toronta nechce odejít. Strávil tam celou svou dosavadní zámořskou kariéru. "Nikdy se to nezměnilo. Ale pořád poslouchat, kam člověk půjde nebo nepůjde a pak se nic nestane, to už je pořád dokola. Je lepší, když člověk nic neví a pak se to stane. Ale každý hokejista ví, že něco takového může přijít, a já už to ignoruju. Snažím se trénovat a připravovat se na sezonu," uvedl Kaberle.

Generální manažer Toronta Brian Burke řekl, že při pátečním úvodním kole draftu dostal na Kaberleho čtyři konkrétní nabídky. Další očekává, až se 1. července otevře trh s volnými hráči. Burke však dal najevo, že produktivního zadáka neprodává, jen naslouchá nabídkám a sáhl by k výměně v případě nějaké lukrativní. "Já jsem podepsal v Torontu na pět let, protože jsem tam chtěl být. Jestli se vedení rozhodne nějak jinak, tak to budu akceptovat a život by šel dál," doplnil Kaberle.

Letní výměna by mohla kladenskému odchovanci zaručit klid v nadcházející sezoně i po ní. V příštím roce by totiž jako nechráněný volný hráč mohl odejít bez náhrady, proto by se mohlo s jeho souhlasem mluvit o trejdu opět v březnu před uzávěrkou přestupů a případně by řešil budoucnost opět v létě.

Je příjemné, že je o mě zájem, tvrdí Kaberle

"Kdybych šel někam jinam, tak je i šance, že by ten nový klub chtěl prodloužit smlouvu. Ale teď to neřeším, mám ještě rok kontrakt. Trejd může přijít za dvě hodiny nebo třeba za rok. Je určitě hezké vidět, že je o mě zájem," navázal Kaberle. "Jsem rád, že z třiceti mančaftů jich má většina zájem. Kdyby se to stalo, určitě bych uvítal, kdyby to byl klub, který má šanci vyhrát Stanley Cup. Chtěl bych to vědět čím dřív, tím líp. Ale je to jen kvůli stěhování, jiný problém tam není."

S Burkem hovořil o své situaci po sezoně a postoj generálního manažera je podle něj férový. "Jako s každým hráčem se mnou po sezoně poseděl. Jak to říká, tak to je. Je se mnou spokojený, ale když mu někdo něco nabídne a zlepší to mančaft, tak mě vymění. Mluví s každým otevřeně. Kdyby se to stalo, tak bych to Torontu neměl za zlé. Prožil jsem tam skvělých jedenáct let a takový město, kde je zájem o hokej, by bral asi každý," doplnil Kaberle.

Po skončení základní části NHL se věnoval účastník únorových olympijských her ve Vancouveru regeneraci. "Bylo toho dost, potřeboval jsem si odfrknout. Měl jsem problémy s kotníkem, nedávno jsem byl na operaci. Od toho pauza je, aby se dal člověk dohromady a byl v září připravený na sezonu," dodal Kaberle.

Reklama

Související témata: