Hlavní obsah

Chára věří, že Boston má v této sezóně na zisk Stanley Cupu

PRAHA

Slovenský kapitán hokejistů Bostonu Zdeno Chára věří, že Bruins mají pro nadcházející sezonu kvalitní kádr, který by mohl zaútočit na zisk Stanleyova poháru. Misi za vysněným triumfem po dlouhých 39 letech začne slavný klub zakládající šestice NHL v Praze, kde v sobotu 9. října a o den později vstoupí do nového ročníku proti Phoenixu. Pro třiatřicetiletého rodáka z Trenčína to bude také speciální událost, protože to bere tak, jako by hrál doma.

Foto: Adam Hunger , Reuters

Kapitán Bostonu Zdeno Chára

Článek

"Hodně se těším. NHL už se hraje na začátku sezony v Evropě pravidelně, ale týmy se mění, takže to bude možná poslední šance se tady ukázat před známými a příbuznými," řekl Chára v rozhovoru zprostředkovaném českým novinářům společností Česká sportovní, která projekt NHL Premiere Prague pořádá.

Ze Slovenska dorazí i na nejvyššího hráče NHL řada fanoušků a sám Chára musí vybírat ze žádostí o vstupenky od svých kamarádů. "Zájem je obrovský, lístků je stále málo. Hlásí se další známí a žádosti přibývají, budu se to snažit nějak spravedlivě rozdělit. Ale čím víc jich tam bude, tím líp," směje se Chára.

Boston dnes začíná přípravný kemp a má v sezoně vysoké ambice. "Posílili jsme přes léto, máme velmi kvalitní a silný tým. Máme na to, abychom hráli na nejvyšších příčkách," podotkl Chára. Bruins získali v létě útočníka Nathana Hortona z Floridy výměnou obránce Dennise Widemana. Jako dvojku draftu si vybrali forvarda Tylera Seguina.

V minulé sezoně Boston vypadl ve druhém kole play off s Philadelphií. "Chceme do play off a mít trošku štěstí, abychom neměli taková zranění jako nás ve Stanleyově poháru pronásledovala poslední dva tři roky. Tým má na to, aby mohl získat Stanleyův pohár. Všichni bychom si přáli vyhrát," prohlásil Chára.

Start sezony bude náročný. Po pěti přípravných zápasech v zámoří se tým vydá do Belfast, kde se v sobotu 2. října utká v Odyssey Areně s výběrem hvězd britské ligy pod názvem Belfast Giants Select. Následuje přesun do Prahy, kde bude trénovat, a v úterý 5. října zavítá k utkání do Liberce.

Chára i jeho český spoluhráč David Krejčí jsou připraveni kamarádům z týmu při pobytu v Česku poradit. "Nějaké předběžné otázky samozřejmě v mužstvu jsou, ale myslím si, že to všichni budeme brát jako normální trip, které jsou během sezony. Budou samozřejmě nějaké věci, které bude potřeba upřesnit a klukům v některých věcech pomoci, ale myslím, že to přijde těsně před příjezdem," předpokládá Chára.

Prahu Chára zná a i po rozdělení Československa se necítí, že by byl v zahraničí. "Beru to tak, že jedu hrát domů, i když už to není jedna země. Ale když jsem se narodil, tak jsme byli sjednocení. Je to jen několik hodin od mého rodného města," podotkl Chára, který je s 7,5 miliony dolarů nejlépe placeným hráčem Bruins.

Jeho příznivci mají možnost jej viděl nejen ve dvou zápasech proti Phoenixu, ale i v přípravě v Liberci. Navíc se půjdou v Praze na Staroměstském náměstí podívat hvězdy Bruins na speciální turnaj mladých hokejbalistů NHL Premiere Street Hockey. "Rád si zavzpomínám na staré dobré časy, kdy jsme jako děti hráli hokej venku na ulici. Mohla by to být dobrá zábava a všichni bychom z toho mohli mít radost a potěšení," prohlásil Chára.

Reklama

Související témata: