Hlavní obsah

Medvědi z Bostonu opustili domov. Evropské turné začíná, skončí v Praze

PRAHA

Historie se valí do Evropy. Bostonští Medvědi byli prvním americkým klubem, jemuž se podařilo získat licenci v NHL. Stalo se tak 1. listopadu 1924. Nyní novodobí následovníci míří také do Prahy, kde dvěma zápasy 9. a 10. října v O2 aréně zahájí s Phoenixem NHL 2010/2011. Ale nejdříve se představí v sobotu v Severním Irsku, kde v Belfastu sehrají utkání proti místnímu výběru. Turné tisíce kilometrů od domova začíná.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Ilustrační foto. Davidu Krejčímu z Bostonu (uprostřed) gratulují k brance proti Philadelphii Michael Ryder (vlevo) a Blake Wheeler.

Článek

Dvanáct dní pobudou hráči Bostonu mimo svůj domov. I když existuje mezi nimi výjimka. Je jím český útočník David Krejčí. Blízko domovině bude i slovenský obránce Zdeno Chára. „Měla by to být zábava. Vždycky bylo mým snem hrát v NHL, teď se budu moci ukázat domácím fanouškům ve své zemi,“ řekl před odletem do Evropy Krejčí, který míří do známých míst.

Zcela opačně na tom je jeho spoluhráč Blake Wheeler, který nikdy na starý kontinet nevkročil. „Jednou jsem byl na Havaji, ale tam jsem pochopitelně hokej nehrál,“ byl v dobré náladě rodák z Minnesoty.

Hokejisté Bostonu začnou další sezónu 148 dní poté, co zkolabovali v semifinále Východní konference. Nad Philadelphií vedli 3:0 na zápasy, nakonec prohráli 3:4. Totální selhání poznalo svět. „Musíme se dívat dopředu, jsou věci, které nejdou změnit. Máme po minulé sezóně nedokončenou práci, je to pro nás výzva. Myslím, že každý je hodně motivovaný,“ nechal se slyšet obrovitý a nejvyšší muž zámořské soutěže Chára.

Loňský propadák může pomoci, věří trenér Claude Julien

Hráči se podívají i po pražských památkách, ale hlavní cíl je jiný. Tím jsou dvě výhry na Phoenixem příští víkend. To bude nejlepší vzpomínka na stověžatou Prahu. „Těch dvanáct dní nám může pomoci, budeme spolu bez rodin a dětí, takže žádné výmluvy,“ nechal se slyšet zkušený Mark Recchi, který otevře v NHL už svoji třiadvacátou sezónu.

„Nemůžeme být na loňský propadák hrdí, ale může nám pomoci, aby se už neopakoval,“ dodal trenér Claude Julien.

Cesta k nápravě začne právě na českém ledu 9. října. Předtím se ale Boston ještě představí také 5. října v Liberci, kde sehraje přípravné utkání s Tygry.

Reklama

Související témata: