Hlavní obsah

Voráček nasměroval Columbus k výhře nad Montrealem

Český hokejista Jakub Voráček se v úterním utkání NHL podílel dvěma asistencemi na vítězství Columbusu 3:0 nad Montrealem a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Jedenadvacetiletý útočník, který nastupuje v první formaci Blue Jackets, připravil v úvodní třetině první dvě branky týmu.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Gólman Montrealu Carey Price (vlevo) maří šanci Jakuba Voráčka z Columbusu.

Článek

A úžasná byla zejména druhá akce, při níž se Voráček vřítil do útočného pásma mezi dva obránce a puk poté naservíroval osamocenému Dericku Brassardovi, který střílel do prázdné branky. "Jak naše lajna zahrála v první třetině, tak bychom potřebovali hrát pořád. Tým od nás očekává produktivitu a v úvodním dějství jsme to beze zbytku naplnili. Odvedli jsme dobrou práci," pochvaloval si chod elitní formace Brassard.

Dvě přihrávky zaznamenal i český obránce Ladislav Šmíd, s jehož přispěním Edmonton v domácím zápase s Vancouverem smazal v závěrečné části tříbrankové manko, do kterého se dostal už v první třetině. Poslední slovo ale měli v utkání hostující Canucks a zásluhou branky Raffiho Torrese, který tím zkompletoval hattrick, zvítězili 4:3. "Pustit jakýkoliv tým v lize do tříbrankového náskoku znamená velkou pravděpodobnost porážky. Kdybychom ale hráli celý zápas jako poslední dvě třetiny, tak jsme určitě vydovolai minimálně dva body," mrzelo forvarda Edmontonu Ryana Jonese.

Hokejisté Toronta konečně protrhli střelecké trápení minulých dní, ale počet porážek se na jejich kontě hromadí. Hráčům Maple Leafs, kteří zahájili sezonu čtyřmi výhrami, utekla v souboji s Ottawou první polovina zápasu, po níž prohrávali 0:3. A v dalším průběhu už jen v závěrečné třetině dvěma zásahy korigovali na konečných 2:3 a připsali si šestou prohru v posledních sedmi zápasech. V těch skórovali pouze devětkrát, což je alfou a omegou nynějšího stavu.

Toronto zlomilo střeleckou nemohoucnost

Toronto dokonce vyšlo v posledních dvou zápasech gólově naprázdno a statistikové museli při hledání údajů o týmové sérii bez branky zabrouzdat hodně daleko do minulosti. Černá série byla ukončena po téměř 168 minutách, což bylo v klubové historii nejdelší čekání od roku 1927.

"Dostali jsme se trochu do střelecké krize. Když jsme to prolomili, mužstvo se uvolnilo a mohli jsme si všimnout toho rozdílu. Začali jsme si vytvářet množství gólových šancí. Ne že bychom je předtím neměli, ale nyní jsme byli nebezpečnější. Na tom musíme stavět," podotkl trenér Toronta Ron Wilson, který se od druhé třetiny musel obejít bez kapitána Diona Phaneufa. Po srážce s protivníkem Peterem Reginem potřeboval při odchodu do kabiny pomoc. "Má tržnou ránu na noze. Bylo to dost hluboké, proto ho vzali na vyšetření do nemocnice, aby zjistili vážnost zranění," dodal Wilson.

Na druhé straně Ottawě chyběl český útočník Milan Michálek, který má problémy s levým kolenem. Naopak se blíží premiérový start sezony u jeho krajana Filipa Kuby, který tento týden absolvoval první tréninky.

Hokejistům Minnesoty stačil k vítězství nad San Jose jediný gól. Výrazný podíl na něm má i český útočník Martin Havlát, který ve dvojnásobné přesilovce našel šikovně křížným pasem volného Andrewa Brunettea, pro něhož nebyl problém puk zasunout do odkryté klece. V brance Wild se překonával Niklas Bäckström, který zlikvidoval všech 36 střel soupeře a finském souboji gólmanů předčil Antera Niittymäkiho.

Přitom hostující hráči měli v utkání převahu a v utkání vyslali o 20 střel více než domácí Wild. "Hráli jsme dobře, ale Bäckström byl lepší. Jediné co byl klukům vytknul, byla hra v přesilové hře. Vypadalo to, jakoby spíše doufali, že dají než gól, než že by věděli jak," prohlásil trenér San Jose Todd McLellan.

Toronto - Ottawa 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
Branky: 46. Kuljomin, 60. MacArthur - 18. Fisher z tr. střílení, 28. Gončar, 30. Karlsson. Zásahy brankářů: Giguere 24/21 - Elliott 35/33. Diváci: 19 409.
Columbus - Montreal 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky: 13. R. Nash (Voráček), 14. Brassard (Voráček), 47. Wilson. Zásahy brankářů: Garon 29/29 - Price 24/21. Diváci: 10 466.
Minnesota - San Jose 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 34. Brunette (Havlát). Zásahy brankářů: Backström 36/36 - Niittymäki 16/15. Diváci: 16 502.
Edmonton - Vancouver 3:4 (0:3, 1:0, 2:1)
Branky: 30. Penner, 44. R. Jones (Šmíd), 46. Brule (Šmíd) - 12., 16. a 51. Torres, 12. D. Sedin. Zásahy brankářů: Chabibulin 30/26 - Luongo 26/23. Diváci: 16 839.

Reklama

Související témata: