Hlavní obsah

Plekanec pomohl Montrealu k další výhře a vede produktivitu Čechů

NEW YORK

Český hokejista Tomáš Plekanec se v úterním utkání NHL podílel jednou brankou a asistencí na vítězství Montrealu 3:0 nad Philadelphií a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Kladenský odchovanec bodoval v pátém utkání za sebou a v tabulce produktivity českých hráčů opět přeskočil Milana Hejduka z Colorada. Polovinu ze svých letošních dvaceti bodů nasbíral Plekanec právě v posledních pěti zápasech.

Foto: Kathy Kmonicek, ČTK/AP

Tomáš Plekanec

Článek

Montreal si s Philadelphií poradil díky svým osvědčeným zbraním: úderná první formace a spolehlivý brankář. Plekancova řada s Brianem Giontou a Mikem Cammallerim na křídlech zajistila všechny branky týmu, když se každý její člen prosadil jednou. Gólman Carey Price pak soupeře přiváděl k zoufalství bezchybnými zákroky, kterých mu statistikové napočítali 41. Price si připsal třetí nulu v sezoně a dovedl tým ke čtvrté výhře v řadě.

"Dnes si to můžeme vychutnal, ale už zítra se začneme připravovat na další zápas," prohlásil Price, hrdina dne, který letos vychytal už jedenáct výher a v této statistice je v lize první společně s Michalem Neuvirthem a Sergejem Bobrovským. Loni přitom zaznamenal jen o dvě výhry více za celou sezonu a v play off dostával přednost Jaroslav Halák. "Je to pro mě satisfakce, náš tým hraje opravdu výborně," přiznal.

Na Priceovi ztroskotávali hokejisté Philadelphie, kteří přitom získali v posledních deseti zápasech 19 z 20 možných bodů. Podle trenéra Petera Laviolettea nechybělo jeho svěřencům, co od nich vždy vyžaduje: bojovnost a nasazení. Tentokrát ale narazili na vynikajícího brankáře. I proto ho možná chtěl kouzla zbavit netypickým způsobem obránce Flyers Chris Pronger. Už loni po dvou prohraných utkáních s Chicagem ve finále Stanley Cupu vzal po závěrečném hvizdu kotouč a hodil ho do koše.

I tentokrát sebral kotouč z ledu, ale před odchodem z kluziště ho zastavili Scott Gomez a Gionta. Puk poté darovali Careymu, který ho hodil divákům do hlediště. "Opravdu tohle s tím pukem provedl? Byl to jeho suvenýr, mohl si s ním dělat co chtěl. Ale příště asi nebudeme tolik bojovat o to, aby ho dostal," uvedl Gionta. "Vůbec jsem si nevšiml, jak ho získali. Naložil bych s tím jinak," omlouval se Price.

Erat vstřelil první gól v sezóně

Hokejisté Toronta ukončili černou sérii osmi proher, když v domácím prostředí přestříleli Nashville 5:4. Kanadský tým rozhodl o své výhře v rozmezí 27. a 37. minuty, v nichž čtyřmi góly v přesilových hrách otočil nepříznivý stav 1:4. U dvou branek asistoval český obránce Tomáš Kaberle. Za poražené vstřelil premiérový gól sezóny Martin Erat.

Český útočník se prosadil díky hrubce domácího Michajla Grabovského, jehož přihrávku zachytil před brankou a překonal překvapeného gólmana Jeana-Sebastiana Giguera. Gól padl jen deset sekund poté, co si vzal trenér Toronta Ron Wilson oddechový čas po druhé inkasované brance. "Měl jsem v tu chvíli chuť odejít," přiznal kouč Toronta. "Byl to vůbec divný zápas. Jsem rád, že jsme ho vyhráli. Snad jsme tím překonali krizi a využijeme psychické povzbuzení i v dalších zápasech," dodal.

Jeho protějšek Barry Trotz se na své svěřence po utkání pořádně zlobil, že nevyužili situace, v jaké se soupeř nacházel. "My jsme je dostali do hry tím, že jsme se nechali neustále vylučovat. Kdy se poučíme? Soupeř je dole, byl na podleze a lapal po čerstvém dechu a my je necháme se z toho dostat. Přestaneme hrát, bruslit a z toho pak plynuly fauly a vyloučení. Zasloužili jsme si to."

Švédský sudí Marcus Vinnerborg se stal první evropským rozhodčím, který pískal zápas NHL. A při své premiéře musel využít i služeb videa, když si ve třetí třetině za stavu 1:1 nebyl jistý, zda puk z hole Brada Richardse prošel brankovou čarou. Nakonec po poradě gól uznal. A jednalo se o vítězný zásah, díky němuž Dallas porazil Anaheim 2:1.

Toronto - Nashville 5:4 (1:3, 4:1, 0:0)
Branky: 27. a 28. Versteeg (na druhou Kaberle), 20. Schenn, 35. Grabovskij (Kaberle), 37. Kuljomin - 9. Dumont, 12. Tootoo, 12. Erat, 25. Goc. Střely na branku: 33:34. Diváci: 19.069.
Montreal - Philadelphia 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 10. Cammalleri, 34. Plekanec, 47. Gionta (Plekanec). Střely na branku: 28:41. Diváci: 21.273.
Dallas - Anaheim 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 15. Ott, 49. B. Richards - 29. Perry. Střely na branku: 26:27. Diváci: 13.443.

Reklama

Související témata: