Hlavní obsah

Složité cestování a pomoc videa, to zatím zažívá první evropský rozhodčí v NHL

DENVER

Další tabu v nejslavnější hokejové soutěži světa padlo. Poprvé v historii zápas NHL řídil rozhodčí mimo severoamerický kontinent. Švéd Marcus Vinnerborg se v úterý stal prvním evropským sudím v soutěži, když se pod jeho vedením utkaly týmy Dallasu a Anaheimu. O den později si pak svoji roli zopakoval, když pískal duel Colorado - San Jose. Je blízko tomu, aby se mezi sudí NHL zařadil natrvalo.

Foto: ČTK/AP

Švédský rozhodčí Marcus Vinnerborg při svém prvním zápase v NHL

Článek

"Je to jako splněný sen. Zatím mám za sebou dva zápasy a užíval jsem si z nich každou minutu. Hodně díků patří mým kolegům, kteří mi pomáhali dostat se do zápasu. Hlavně poprvé to pro mne nebylo úplně jednoduché, přece jen šlo o premiéru. Ani jsem po zápase nemohl pořádně usnout," přiznal Vinnerborg serveru nhl.com.

V obou zápasech si užil své, například musel pokaždé žádat o radu NHL video replay systém. Ve středu tak například musel čekat na posvěcení funkcionářů NHL z centrály v Torontu, že hráč San Jose dostal v zápase s Coloradem puk do branky vysokou holí a tudíž nedovoleně.

Rozhodčí Marcus Vinnerborg sleduje v akci brankáře Dallasu Lehtonena a útočníka Cartera z Anaheimufoto: Reuters/Tim Sharp

"Ve Švédsku máme videorozhodčího v každé hale, takže mi hned dá vědět, co se stalo. V Evropě se zkrátka zapíská - ať už je to gól nebo ne - a teprve pak začnete přemýšlet: uznám branku, nebo to byla vysoká hůl? V NHL je to pro mne něco nového, proto to může vypadat, že o rozhodnutí přemýšlím déle, než je obvyklé," ospravedlňuje se.

Nyní je bez rodiny

Kromě změn v herních řádech a úzká kluziště se Vinnerborg navíc zdokonaluje i v zeměpise. "V Severní Americe je snad šest nebo sedm měst s názvem Charlotte," kroutí hlavou sudí, jenž musel ve čtvrtek znovu cestovat po USA, když se vrátil k povinnostem rozhodčího v nižší soutěži AHL. Momentálně je v zámoří sám, manželka Anna doprovodila dcery Amandu a Vilu zpátky do Švédska kvůli škole.

I když je mezi evropskými rozhodčími v NHL průkopníkem, zůstává Vinnerborg při zemi. "Snažím se to moc neprožívat. Přijel jsem sem učit se od nejlepších rozhodčích na světě adaptovat se na styl jejich práce a pracovat v nejlepší lize. To je výzva, kterou jsem si nemohl nechat ujít. Doufám, že vše zatím proběhlo v pořádku," přeje si neudělat evropským sudím špatné jméno.

Reklama