Hlavní obsah

Plekanec: Teď už nikomu nic dokazovat nemusím

Montrealu je věrný. Tomáš Plekanec skvěle nastartoval svou sedmou sezónu v dresu Habs a rychle umlčel kritiky, kteří zpochybňovali kontrakt, který s klubem v létě uzavřel. Za šest sezón dostane český hokejový útočník třicet miliónů dolarů hrubého.

Foto: Kathy Kmonicek, ČTK/AP

Tomáš Plekanec

Článek

Takže nejspíš probíhá všechno tak, jak jste si ji naplánoval. Je to tak?

(Přemýšlí) Ale já si přece nic neplánoval. Chci prostě jen hrát jako loni.

Neměl jste přece jen trochu obavy? Kdyby se vám za začátku nedařilo, určitě by se našli lidé, kteří by se do vás a zejména do výše vašeho kontraktu začali navážet.

Lidi si myslí, že mě nejspíš nová smlouva jako hráče změnila, ale to není pravda. Já už jsem v minulých letech mockrát musel někoho přesvědčovat, že něco umím, ale teď už ne. Teď už nikomu nic dokazovat nemusím.

Určitě jste ale víc na očích než v předchozích sezónách.

To asi jo, i když já přece nemám nejvyšší smlouvu v týmu. (víc si v této sezóně vydělají Gomez, Markov a Hamrlík - pozn.). Jako první centr byl před sezónou pořád braný Gomez, ale já to moc neřešil. Pak záleží na tom, jak hrajete, na jak dlouho vás trenér posílá na led...

V minulé sezóně jste byli s Keslerem z Vancouveru jedinými útočníky NHL, kteří byli v nejlepší třicítce bodování a zároveň mezi 30 nejvytíženějšími hráči v oslabení. Děláte si zálusk na trofej pro nejlépe bránícího útočníka?

Už se mě na to v Montrealu ptali, ale to záleží na novinářích, jestli mě nominují. Pokud bych se do tý skupiny hráčů dostal, tak fajn, ale není to můj největší cíl. Já chci být hlavně užitečný. Na obou stranách hřiště.

Statisticky si určitě nevedete zle. Jste jasně nejproduktivnějším hráčem Montrealu (7+13), bodově patříte mezi deset nejlepších centrů ligy.

Takhle detailně to zase nesleduju, i když občas se kouknu, jak na tom jsem. Statistiky nám visí v kabině, takže když je povedenej večer, mrknu na to.

Taky se přetahujete s Milanem Hejdukem z Colorada o post nejproduktivnějšího Čecha v NHL...

Tak to zase vím. Zvláštní je, že my se s Milanem moc neznáme. Já ho viděl jednou kdysi na tenise, ale to jsem snad ještě nebyl v NHL. Nedávno jsem koukal, když hrálo Colorado se St. Louis a Hejduk mě zaujal nejvíc ze všech hráčů. Vypadal, že je v laufu, což je obdivuhodný, když si vezmete, jak moc ho trápila zranění. Rychlostně i technicky je fantastickej.

V předchozí sezóně se kolem vás protočilo snad deset útočníků, letos k vám kouč posílá hlavně střelce Cammalleriho. Je znát, že už jste si na sebe zvykli?

Je, určitě. Už tak nějak víme, co ten druhej udělá, kam si najede. Ale stoprocentní to ještě není, občas tomu kousíček chybí. Cammalleri potřebuje góly, aby byl v pohodě. Když nedá tři, čtyři zápasy gól, začne tlačit na pilu. Na můj vkus až moc. Je k sobě hrozně tvrdej.

Teď navíc hrajete s vaším kapitánem Brianem Giontou. Klape to?

My spolu mockrát nenastupovali, ale já tušil, že když ho k nám dají, tak to půjde. Jsme podobný typy hokejistů. Gionta chodí ještě víc do brány než Kosticyn, který na jeho místě hrál předtím. Ale Andrej zase umí výborně jiný věci.

Sezónu jste rozjeli skvěle, jenže se vám opět fatálně zranil klíčový bek Markov. Nemáte obavu, že přibudou i další a bude to stejné jako minulý rok, kdy se na marodce ocitli i Gionta s Cammallerim?

Andreje je hrozná škoda, protože on nás strašně moc zvednul na rozehrávce i v přesilovce. Bohužel už jsme si zvykli, že naskočí na pár zápasů a pak je několik měsíců mimo.

Hodně vás drží gólman Carey Price. Je to pro vás překvapení, jak se zase chopil role jedničky?

Není, vůbec ne. My věděli, že Carey je skvělej brankář. Měl trochu potíže s fanouškama, ale to teď úplně utichlo.

Takže příznivci Habs už netrpí nostalgií po Slováku Halákovi, který byl vytrejdován do St. Louis?

To bych neřekl, tady se o Halákovi pořád mluví, o jeho fantastických výkonech v play off. Nikdy jsme neměli tolik zpráv o St. Louis, jako máme teď.

Halák vás letos dovedl až do finále Východní konference. Fanoušci teď asi nečekají nic menšího...

Tady je to každej rok stejný. Tlak je velkej. My si nesmíme dělat přehnaný představy. Hlavní je uhrát play off. Pak už je to všechno otevřený. Minulá sezóna nás o tom přesvědčila.

Kouč Montrealu Jacques Martin o Plekancovi:
„V první řadě je to radost být trenérem Tomáše Plekance. Je to skvělý člověk a hokejista, který je vždycky první v hale a poctivě se připravuje. Mnohokrát nastupuje proti nejlepším útoku soupeře, chodí na oslabení, přesilovky, dominuje při hře 5 na 5. Je opravdu důležitou součástí našeho týmu, vydává ze sebe to nejlepší.“

Reklama

Související témata: