Hlavní obsah

Phoenix poslal hokejového útočníka Průchu na farmu

PHOENIX

Vedení klubu zámořské NHL Phoenix Coyotes poslalo českého útočníka Petra Průchu na farmu v San Antoniu, která hraje nižší AHL. Generální manažer týmu Don Maloney přistoupil k očekávanému kroku poté, co si mistra světa z roku 2005 žádný tým nevybral z listiny volných hráčů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radim Vrbata a Petr Průcha (vpravo).

Článek

Osmadvacetiletého Průchu nabídl Phoenix ostatním klubům ve čtvrtek. Bývalý pardubický útočník se ve čtyřech z předchozích pěti zápasů nevešel do sestavy Coyotes a celkově má z 11 duelů na kontě jen jednu asistenci.

V uplynulém ročníku přitom Průcha nastupoval v české formaci s Radimem Vrbatou a Martinem Hanzalem. Jeho místo tam ale nyní zaujala letní posila z Caroliny Ray Whitney a rodák z Chrudimi ztratil stálou pozici v sestavě.

Phoenix získal Průchu loni v březnu z New Yorku Rangers spolu s Dmitrijem Kalininem a Nigelem Dawesem výměnou za Dereka Morrise. Účastník dvou mistrovství světa pak v červnu prodloužil s Coyotes o dva roky smlouvu s ročním příjmem 1,1 miliónu dolarů. Ta mu vyprší po této sezoně a Průcha se může stát nechráněným volným hráčem.

V NHL má na kontě celkem 346 zápasů a 146 bodů za 78 branek a 68 asistencí. V 24 zápasech play off zaznamenal dva góly a tři přihrávky. Na farmě hrál Průcha pouze za začátku svého zámořského působení v Rangers.

V AHL strávil na podzim roku 2005 jen dva zápasy a pak se plně prosadil do hlavního týmu, v němž i díky spolupráci s Jaromírem Jágrem nastřílel na nováčka vynikajících 30 gólů.

Reklama