Hlavní obsah

Židlický zápasí jen s angličtinou

NASHVILLE

Komunikace Marka Židlického s americkými novináři ještě není nijak valná. Český bek přece jen angličtinou příliš nevládne a tak při rozhovorech používá pomoci slovenského útočníka Vladimíra Országha. Ani to ale není překážkou pro jeho vzrůstající popularitu v týmu Nashville Predators, fanoušky a spoluhráče si totiž získal svými výkony na ledě

Foto: tennessean.com

Marek Židlický

Článek

V dosavadních pěti utkáních nasbíral Marek Židlický šest bodů za dvě branky a čtyři přihrávky, přičemž  bodoval v každém utkání Nashvillu v nové sezóně. S přehledem tak vede nejen kanadské bodování svého týmu, ale je první i v produktivitě nováčků a zároveň patří i k nejlépe bodujícím obráncům celé NHL.

"Je to úžasný hráč," rozplývá se nad Židlického hrou kapitán týmu Greg Johnson. "Je neuvěřitelně šikovný a hraje skvěle dopředu i dozadu. A to si myslím, že se bude ještě zlepšovat."

Rangers ho nechtěli

Židlického už v roce 2001 draftovali New York Rangers. Jezdci mu ale nikdy nenabídli jednocestný kontrakt a tak raději zůstal dál ve finské lize, kde si udělal dobré jméno. Za čtyři sezóny odehrál v dresu IFK Helsinky 208 utkání, ve kterých nasbíral 144 bodů.

V prosinci loňského roku ale Rangers zatoužili po brankáři Mikeu Dunhamovi a jako kompenzace za něj do Nashvillu putovali kromě českého beka Tomáše Kloučka a útočníka Rema Murraye i práva na Židlického. S tím v klubu počítali jako s náhradou za dalšího ofenzivního zadáka Andyho Delmorea, který odešel do Buffala.

"Viděl jsem zde mnohem lepší příležitost se prosadit, než u Rangers. Proto jsem přišel," vysvětlil Židlický, jak rychle se v létě dohodl s Nashvillem na smlouvě.

Jeho přihrávky spoluhráče uchvátily

Své první dva góly v NHL vstřelil Židlický při přesilové hře přesnou střelou pod horní tyč. Jeho křížnou přihrávku naslepo na Davida Legwanda v úvodním utkání sezóny pak označil deník The Tennessean za jednu z nejhezčích v krátké historii klubu.

"Hokejisté jako on mají dar, že vědí, kde se právě na ledě nacházejí jeho spoluhráči," vyjádřil se na adresu svého nového kolegy z obrany Dan Hamhuis. "Proto může přihrávat naslepo. Je to skvělý hráč na přesilové hry, protože oklame soupeře a najde volného spoluhráče."

Pět českých Predátorů

Volný čas v Nashvillu tráví Židlický většinou s českými nebo slovenskými spoluhráči, kteří mu usnadňují aklimatizaci v novém prostředí. A na nedostatek krajanů si rozhodně stěžovat nemůže. Kromě něj působí v obraně Predátorů ještě Tomáš Klouček a Robert Schnábel, v útoku hraje Martin Erat a brankářskou jedničkou je Tomáš Vokoun. A pak je tu ještě Židlického "dvorní tlumočník" Vladimír Országh, rodák z Banské Bystrice.

Reklama

Související témata: