Hlavní obsah

Český hokejista Dvořák byl vyměněn z Floridy do Atlanty

ATLANTA

Český hokejista Radek Dvořák byl v NHL vyměněn z Floridy do Atlanty za jiné útočníky Niclase Bergforse a Patricka Rissmillera. Thrashers navíc získali spolu s trojnásobným mistrem světa také právo výběru v pátém kole draftu. Dvořák si vyzkouší angažmá v pátém klubu v prestižní zámořské soutěži, v minulosti hrál také za New York Rangers, Edmonton a St. Louis.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Radek Dvořák v dresu Floridy v přípravném utkání s Dallasem.

Článek

Třiatřicetiletý český útočník působil na Floridě od začátku sezony 2007/08, když se jako volný hráč vrátil do klubu, který si jej v roce 1995 vybral jako desítku draftu. Při prvním angažmá hájil barvy Panthers do konce roku 1999, než jej získali Rangers. Na Floridě je Dvořák s 613 odehranými zápasy klubovým rekordmanem.

V této sezoně si připsal v 53 zápasech 21 bodů za sedm branek a 14 asistencí. Na začátku ledna vynechal devět zápasů kvůli zranění ramena. Celkem má specialista na defenzivní práci na kontě v NHL 1105 utkání a 555 bodů za 215 tref a 340 asistencí. V play off odehrál 39 utkání, v nichž zaznamenal dvě gólů a pět přihrávek.

V roce 1996 si s Floridou zahrál finále Stanleyova poháru, stejně jako o deset let později v dresu Edmontonu, ale na trofej nedosáhl. Atlanta je aktuálně stejně jako Florida mimo pozice pro play off. Devatenáct zápasů do konce základní části ztrácí na jedenáctém místě ve Východní konferenci na osmou Carolinu čtyři body. Florida je hned za ní, má o čtyři body méně, ale jeden zápas k dobru.

Třiadvacetiletý Švéd Bergfors přišel do Atlanty před rokem také před uzávěrkou přestupů z New Jersey v rámci výměny za Ilju Kovalčuka. V této sezoně si připsal v 52 zápasech 29 bodů za 11 tref a 18 asistencí. Atlanta jej draftovala v roce 2005 jako 23. v pořadí. V NHL má za sebou 142 utkání a 74 bodů za 33 tref a 41 přihrávek.

O devět let starší Rissmiller v tomto ročníku odehrál za Thrashers jediné utkání, jinak působil na farmě v Grand Rapids v AHL. V NHL má na kontě bývalý hráč San Jose a New Yorku Rangers ze 183 duelů 45 bodů.

Dvořákovi v létě končí dvouletá smlouva, která mu v této sezoně zaručuje příjem 1,8 milionu dolarů. Pokud se s Atlantou nedohodne na novém kontraktu, může se stát 1. července nechráněným volným hráčem a odejít bez náhrady. Bergfors má plat 900 tisíc dolarů a po sezoně se stane chráněným volným hráčem. Rissmiller by při pobytu v prvním týmu měl roční plat milion dolarů.

Atlanta si navíc pojistila služby beka Marka Stuarta, který podepsal novou tříletou smlouvu na 5,1 milionu dolarů. Thrashers získali šestadvacetiletého Američana před deseti dny z Bostonu spolu Blakem Wheelerem za Slováka Borise Valábika a Riche Peverleyho. Současná smlouva s ročním příjmem 1,675 milionu dolarů mu končila letos v létě.

Stuart v této sezoně kvůli zlomenině ruky odehrál jen 35 utkání, v nichž vstřelil jednu branku a na čtyři přihrál. Celkem má v NHL na kontě z 287 utkání 40 kanadských bodů.

Florida rovněž poslala sedmadvacetiletého beka Dennise Widemana do Washingtonu za útočníka Jakea Hauswirtha a výběr ve třetím kole letošního draftu. Wideman, jenž v této sezoně bere 4,5 milionu dolarů, si připsal v 61 zápasech 33 bodů za devět gólů a 24 asistencí. V létě může být nechráněným volným hráčem.

Reklama

Související témata: