Hlavní obsah

Obránce Klesla se stěhuje v NHL z Columbusu do Phoenixu

COLUMBUS

Český hokejový obránce Rostislav Klesla jde v NHL z Columbusu do Phoenixu. Opačným směrem putují útočník Scottie Upshall a zadák Sami Lepistö, spolu s Kleslou získali Coyotes beka Daneho Byerse. Osmadvacetiletý Klesla byl posledním hráčem Blue Jackets, který působil v tomto klubu od jeho vstupu do NHL v roce 2000. Tým z Ohia si tehdy českého beka vybral jako čtyřku draftu.

Foto: Terry Gilliam, ČTK/AP

Obránce Columbusu Rostislava Kleslu (vpravo) stíhá útočník Minnesoty Pierre-Marc Bouchard

Článek

"Strávil jsem v Columbusu dlouhá léta a opravdu jsem si to užil. Jsou tam skvělí lidé a celá organizace byla úžasná. Bohužel se nám nedařilo vítězit. Přeju Columbusu jen to nejlepší," řekl v rozhovoru pro nhl.com Klesla. Těší se, že ve Phoenixu si snad zahraje play off. "Je to šance. Slyšel jsem o týmu jen dobré věci. Těším se a budu se snažit Phoenixu co nejvíce pomoci a doufám, že zažiju s Coyotes něco mimořádného," dodal.

Klesla si v této sezoně připsal v 45 zápasech deset bodů za tři branky a sedm asistencí. Rodák z Nového Jičína v NHL odehrál celkem 515 utkání a zaznamenal 133 bodů za 41 branek a 92 asistencí. S Columbusem si zahrál play off jen jednou a ve čtyřech zápasech v roce 2009 zaznamenal jednu přihrávku.

Juniorský mistr světa z roku 2001 z Moskvy má s Coyotes o něco větší šanci na účast v bojích o Stanleyův pohár. Phoenix je v Západní konferenci na aktuálně čtvrté pozici, ale ve vyrovnané tabulce má jen čtyřbodový náskok před týmy za hranou postupu. Columbus je jedenáctý, ale ztrácí také jen čtyři body. Ve Phoenixu se Klesla potká s krajany Michalem Rozsívalem, Radimem Vrbatou a Martinem Hanzalem.

Klesla má smlouvu až do konce sezony 2013/14 s ročním příjmem 2,975 milionu dolarů. V roce 2008 po návratu Davida Výborného do Sparty zůstal v Columbusu jediným zástupcem kádru, který v NHL začínal. Blue Jackets si jej v říjnu 2009 s předstihem pojistili čtyřletou smlouvu. Kleslu trápila v posledních ročnících zranění, v sezoně 2008/09 odehrál v základní části jen 34 zápasů a v další dokonce jen 26 utkání.

Sedmadvacetiletý Upshall má v této sezoně příjem 2,2 milionu dolarů a může se po ní stát nechráněným volným hráčem. Na kontě má šestka draftu z roku 2002 z 61 zápasů 27 bodů za 16 branek a 11 asistencí. Bývalý hráč Nashvillu a Philadelphie v NHL zaznamenal v 340 utkáních 165 bodů za 80 tref a 85 přihrávek. V 19 utkáních play off přidal tři góly a čtyři asistence.

O rok mladší Lepistö bere 800 tisíc dolarů a v létě bude chráněným volným hráčem. V této sezoně zaznamenal bronzový medailista z loňských olympijských her ve Vancouveru v 51 zápasech 11 bodů za čtyři branky a sedm nahrávek. Bývalý hráč Washingtonu má na kontě v NHL 131 duelů a 27 kanadských bodů. V sedmi zápasech play off vstřelil jeden gól.

Pětadvacetiletý Byers přestupuje v sezoně podruhé. V listopadu jej získal Columbus z New Yorku Rangers za Chada Kolarika a od té doby působil na farmě ve Springfieldu v AHL. V NHL sehrál šest zápasů za Rangers a jednou skóroval.

Reklama