Hlavní obsah

Krejčí vystřelil druhé vítězství Bostonu nad Philadelphií

PHILADELPHIA

Český útočník David Krejčí je hlavní postavou semifinálové série Východní konference NHL mezi Philadelphií a Bostonem. V úvodním zápase se čtyřmi body zasloužil o výhru Bruins 7:3, ve druhém duelu rozhodl gólem v prodloužení o vítězství 3:2. Série se za stavu 2:0 přesouvá do Bostonu, kde bude ve středu pokračovat třetím utkáním.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Je rozhodnuto. Střela Davida Krejčího z Bostonu (není na snímku) míří za záda gólmana Philadelphie Briana Bouchera.

Článek

Zápas přitom odstartovali lépe hokejisté Philadelphie, kteří díky dvěma trefám Jamese van Riemsdyka vedli v desáté minutě 2:0. Hosté ale stihli ještě do první přestávky srovnat po gólech Chrise Kellyho, jemuž asistoval Tomáš Kaberle, druhý gól přidal Brad Marchand.

Obrovskou oporou Bruins byl po nepovedeném vstupu do zápasu gólman Tim Thomas, který po inkasované druhé brance zastavil šestačtyřicet střel za sebou! Jeden z adeptů na letošní Vezinovu trofej dováděl útočníky Flyers k šílenství fantastickými zákroky, při nichž používal nejen všechny části výstroje, ale i své tělo. "Byl zdaleka nejlepším hráčem utkání. Podržel nás a kdybychom ho neměli, tak jsme nevyhráli," složil poklonu svému svěřenci kouč Bostonu Claude Julien.

Gólman Bostonu Tim Thomas vyráží jednu ze střel Philadelphie.foto: Reuters/Tim Shaffer

Na další změnu skóre se čekalo až do 74. minuty, kdy Krejčí z těžké pozice na jednom koleni překonal střelou z mezikruží Briana Bouchera. Jeho zásah musel posvětit videorozhodčí, neboť se puk rychle odrazil od zadní tyčky zpět do hry a hlavní sudí původně rozpažil. "Hned mi blesklo hlavou, že to tam spadlo. Ale hrálo se dál," kroutil hlavou český forvard.

"Je to výjimečný hráč, má schopnosti, které z něho dělají nebezpečného hokejistu. Umí podržet puk, velmi dobře čte hru. Je to talentovaný tvůrce hry, který umí taky zakončit, což znovu potvrdil. Odehrál další velký zápas," řekl na adresu českého útočníka jeho spoluhráč Shawn Thornton.

Loni Philadelphia otočila sérii ze stavu 0:3 

V táboře fanoušků Bostonu po dvou výhrách na ledě soupeře zavládl bezbřehý optimismus, sami hráči ale euforii krotí. "Minulou sérii jsme doma taky prohráli oba domácí zápasy. Takže víme, že to neznamená konec série. Je před námi ještě hodně práce," uvedl Thomas. "Ale je příjemné, že jsme sérii venku odstartovali dvěma výhrami. Teď navíc budeme hrát doma, kde jsou fanoušci naším skvělým sedmým hráčem," doplnil ho Krejčí.

Povzbuzením pro Philadelphii je fakt, že loni dokázala proti Bostonu otočit i sérii z 0:3 na zápasy. "Musíme v Bostonu hrát stejně, jako jsme hráli dnes. Víme, že nebude lehké tam vyhrát, ale nevzdáváme se a budeme bojovat," prohlásil obránce Flyers Kimmo Timonen.

Play-off NHL - semifinále Východní konference
Philadelphia - Boston 2:3 v prodl. (2:2, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky: 1. a 10. Van Riemsdyk - 13. Kelly (Kaberle), 15. Marchand, 74. Krejčí. Zásahy brankářů: Boucher 35/32, Bobrovskij 6/6 - Thomas 54/52. Diváci: 19 962. Stav série: 0:2.

Reklama