Hlavní obsah

Tampa vyrovnala sérii s Bostonem. Prohrávala o tři góly, pak zápas senzačně otočila

TAMPA

Hokejisté Tampy Bay zvítězili ve čtvrtém finálovém utkání Východní konference NHL nad Bostonem 5:3 a vyrovnali stav série na 2:2. Domácí přitom po první třetině prohrávali už 0:3, ale v prostřední části třemi góly vyrovnali skóre a ve 47. minutě zlomil nerozhodný stav Simon Gagné. Poslední gól vstřelila Tampa do prázdné branky.

Foto: Reuters

Hokejisté Tampy Victor Hedman (77), Brett Clark (7) a Ryan Malone slaví gól do sítě Bostonu.

Článek

"Když vedete takovým rozdílem, ukolébá vás to. Myslíte si, že zápas je hotový, a že je máme, " řekl útočník Bostonu Brad Marchand. "Ztratili jsme koncentraci. V první třetině jsme hráli velmi dobře a to neříkám kvůli průběžnému stavu. Ale plnili jsme, co jsme si předsevzali. Náš záměr pro zbytek zápasu byl jasný: pokračovat ve stejné hře," uvedl po utkání trenér Bruins Claude Julien.

"Jenže místo toho jsme přenechali aktivitu soupeři, který začal zvyšovat obrátky, stupňovat tempo. A poté, kdy dali pár gólů, jsme vypadali, jako bychom byli paralyzováni. Nedokázali jsme reagovat, hýbat se a pořád se to nabalovalo," komentoval hru svých svěřenců ve zbývajících čtyřiceti minutách.

Julien nemohl být příliš spokojený ani s výkonem českých hráčů. David Krejčí v zápase nebodoval, připsal si tři záporné body a prohrál devět ze 12 vhazování. Obránce Tomáš Kaberle sice asistoval u branky Michaela Rydera, ale třetí inkasovaný gól týmu šel na jeho vrub a u čtvrtého nestihl vystřídat.

Gólman Smith si připsal první výhru v play-off

Vedle Rydera se za hosty gólově prosadil už jen Patrice Bergeron, který obstaral zbylé dva zásahy Bruins. Druhý gól dal dokonce při hře v oslabení a vyhnal tím Dwyana Rolosona v 18. minutě z branky. Mezi třemi tyčemi ho nahradil Mike Smith, který v dalším průběhu už nekapituloval, zaznamenal 21 úspěšných zásahů a připsal si první výhru v play-off.

"Proto jsem na střídačce. Když je tým dole, je potřeba mu dodat nový impulz, trochu ho podpořit. A to vyšlo," uvedl Smith. V ofenzivě nastartoval obrat týmu dvěma góly v rozmezí 63 sekund Ted Purcell. Vyrovnání pak ještě ve druhé třetině zařídil Sean Bergenheim, jenž za brankou Bruins vyhrál osobní souboj s Kaberlem, vybruslil si před gólmana Tima Thomase a skóroval.

V závěrečné třetině korunoval zvrat v zápase Gagné. Stejný hráč, který loni dokonal historický obrat Philadelphie v sérii, v níž už tým prohrával 0:3 na zápasy. Tehdy vsítil vítězný gól v rozhodujícím zápase. A taky to bylo proti Bostonu.

"To, co se stalo loni, je už za námi," nepřipouštěl si Gagné žádné vzpomínky a srovnávání obou okamžiků. "Hraji s jiným týmem i Boston má odlišný tým. Stejné je, že se vždy snažíte odvést maximum a rozhodnout."

Chyba Kaberleho před vítězným gólem Tampy

Před jeho vítězným gólem k němu nedokázal Kaberle včas přistoupit. Při předchozí akci Tampy Bay český obránce zblokoval střelu soupeře a nestihl následně vystřídat, protože jeho spoluhráči ztratili kotouč, který zachytil Ryan Malone. Kaberle tak zůstal na ledě déle, nestačil se včas dostat ke Gagnému, navíc v kleče ve snaze blokovat jeho střelu i trochu znemožnil brankáři Thomasovi lépe zasáhnout. Poslední gól přidal Martin St. Louis do prázdné branky při power play.

"Věděli jsme, že to můžeme dokázat. Letos jsme už mnohokrát otočili nepříznivý vývoj zápasu," komentoval obrat trenér Tampy Bay Guy Boucher, který v obraně stále postrádá Pavla Kubinu. Český obránce nehraje kvůli otřesu mozku, který utrpěl koncem dubna v předchozí sérii s Washingtonem, kdy byl naražen hlavou na mantinel. Od té doby vynechal sedm zápasů a jeho návrat je nejistý.

Série mezi Bostonem a Tampou bude pokračovat v pondělí na ledě Bruins.

Finále Východní konference NHL - 4. zápas:
Tampa Bay - Boston 5:3 (0:3, 3:0, 2:0)
Branky: 27. a 28. Purcell, 31. Bergenheim, 47. Gagné, 60. St. Louis - 12. a 18. P. Bergeron, 17. Ryder (Kaberle). Střely na branku: 37:30. Diváci: 21.216. Stav série: 2:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články