Hlavní obsah

Vancouver udeřil ve druhém prodloužení a postoupil do finále NHL

VANCOUVER

Hokejisté Vancouveru postoupili po sedmnácti letech do finále Stanleyova poháru. Vítěz základní části NHL získal rozhodující bod v úterním dramatickém utkání, kdy na vlastním ledě udolal San Jose 3:2 ve druhém prodloužení a soupeře vyřadil 4:1 na zápasy. Finálovým protivníkem Canucks bude lepší z dvojice Boston - Tampa Bay.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Zleva Daniel Sedin, Kevin Bieksa a Alexander Edler z Vancouveru se radují po vítězství nad Žraloky.

Článek

"Je to skvělý den pro nás a naše fanoušky. Dnešek si budeme užívat. Jakmile budeme znát soupeře, připravíme se na něho a uděláme, co bude potřeba," uvedl po zápase trenér domácích Alain Vigneault. Po postupovém gólu se na led snesly konfety a fanoušci ve vyprodané hale buráceli: "Chceme pohár!"

Vancouver během čtyřicetileté historie ještě Stanley Cup nezískal, dvakrát zůstal pod vrcholem: v roce 1982 ho zastavil ve finále New York Islanders, o dvanáct let později mu triumf nedopřál i druhý tým z New Yorku (Rangers). Canucks by mohli zároveň ukončit nadvládu amerických týmů, protože naposledy vyhrál kanadský klub nejcennější hokejovou trofej v roce 1993, kdy se radoval Montreal Canadiens.

Vancouver přitom v úterním utkání nebyl daleko od porážky, neboť prodloužení mu zajistil Ryan Kesler 14 sekund před vypršením řádné hrací doby. Gólové situaci ale předcházela chyba rozhodčích, protože mylně odpískali zakázané uvolnění a hru vrátili zpět do útočného pásma domácích. Kesler, který část druhé třetiny neodehrál kvůli zranění, se o pár sekund později prosadil šikovnou tečí při hře bez brankáře.

Týmu San Jose zřejmě nebylo souzeno tento zápas vyhrát. Rozuzlení dramatu totiž přišlo kuriózním způsobem v čase 90:18 z hole Kevina Bieksy, k němuž se nečekaně odrazil kotouč. Jeho spoluhráč Alexander Edler nahazoval puk podél pravého hrazení, každý proto předpokládal, že se objeví někde za brankou, ale kotouč se od mantinelu dostal k Bieksovi, který stál uprostřed modré čáry. A trefil jej přesně do branky.

Hráči San Jose smutnili, že sérii neprodloužili, byť v posledních dvou zápasech přestříleli soupeře v poměru 91:47. V každém z nich měli shodně o 22 střel více, v minulém utkání povolili Vancouveru jen 13 střel, přesto prohráli 2:4. "Před začátkem série jsme věřil, že máme lepší tým. Myslím, že tomu tak i bylo," špitl Dan Boyle, obránce San Jose. "Měli jsme dneska vyhrát. Je to jedna z nejvíce frustrujících porážek v kariéře," dodal.

Hostům nepomohl ani kapitán Joe Thornton, který hrál se sebezapřením a navzdory zraněnému ramenu nastoupil. On i jeho spoluhráči ztroskotávali na výborném brankáři Robertu Luongovi, který kryl 54 střel a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

"On byl tím rozdílem v dnešním utkání," řekl Vigneault na adresu kanadského gólmana, který ve Vancouveru před patnácti měsíci získal s Kanadou zlatou medaili z olympijských her. Nyní má šanci vyhrát i poprvé Stanleyův pohár. "Celý život dřete, abyste se do téhle situace dostal. Je to skvělý pocit, zvláště, když vyhrajete v prodloužení. Těším se na další sérii," radoval se Luongo.

Finále Západní konference NHL - 5. zápas:
Vancouver - San Jose 3:2 v druhém prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 9. Burrows, 60. Kesler, 91. Bieksa - 30. Marleau, 41. Setoguchi. Střely na branku: 34:56. Diváci: 18.860.
Konečný stav série: 4:1.

Reklama