Hlavní obsah

VIDEO: Mise dokonána. Winnipeg je zpět v NHL a fanoušci slaví

PRAHA

Dvě vyřčená slova rozpoutala vášeň, oslavy a hokej v ulících. „Jste zpátky.“ Kanadský Winnipeg se stal součástí první hokejové ligy světa. Zde se bude opět hrát NHL. A to už od následující sezóny. Město, ve kterém bydlí 760 tisíc lidí, bude patřit k nejmenším v tomto uznávaném klanu, ale euforie tam je nyní největší.

Foto: David Lipnowski, ČTK/AP

Winnipeg je zpátky v NHL a fanoušci slaví.

Článek

„Fanoušci po oznámení křičeli, jásali, bouchalo šampaňské, zpívalo se,“ píše server cbc.ca. „NHL vítej doma. Je skvělé, že jsi zpět, kam patříš,“ zářil Greg Selinger premiér kanadské provincie Manitoba. „Je hezké být zpět ve Winnipegu po všech těch letech,“ přidal se komisař NHL Gary Bettman. Přesun z Atlanty, který má vyjít na 170 miliónů dolarů se stává realitou. Přesun musí ještě potvrdit Rada guvernérů soutěže, ale to už by měla být formalita.

Winnipeg, hlavní město kanadské prérijní provincie Manitoba, se může chystat na nový ročník zámořské ligy. S ním i fanoušci. Už je známa i cena vstupenek. Lístek na zápas bude stát od 39 - 129 dolarů (665 až 2200 korun). Balíček na 45 utkání začíná na ceně 1755 a končí na 5805 dolarech. (30 300 až 99 000 korun).

„Náš duch je zpátky, naše město ho ztratilo před 15 lety“, řekl Hill Braden oblečený do dresu, helmy a kanadské vlajky. „Kus našeho srdce bylo odstraněno, teď je velká hokejová část zpět,“ byl nadšený fanoušek Jason Loewen.

Fanoušci Winnipegu po oznámení, že bude jejich klub opět v NHL, začali hrát hokej už při oslavách.foto: Reuters/Fred Greenslade

Patnáct let byl Winnipeg bez NHL, v roce 1996 se stěhoval do Phoenixu, a byl přejmenován Coyotes. Jaké bude jeho nové jméno, zatím nebylo zveřejněno. „Je to fantastický den,“ usmíval se starosta města Sam Katz.

„Moji rodině se v Atlantě líbilo, je smutné, co se nyní děje, ale bylo to nevyhnutelné,“ řekl pro NorthJersey.com smutný Bobby Holík, bývalý kapitán Atlanty.

Díky této operaci Kanada v NHL posílila. Z třiceti měst, kde se tato soutěž hraje, je Winnipeg sedmým mužstvem z této země.

„Stále mám v hlavě čerstvé vzpomínky na legendární hráče Winnipeg Jets jako jsou Bobby Hull, Dale, Teemu Selänne, Haverchuck. Jsem si jist, že nový tým bude inspirovat bezpočet mladých Kanaďanů. Dnešek je velkým dnem. Hokej je pro Kanadu velká vášeň,“ přidal se kanadský předseda vlády Stephen Harper.

Nová mise Winnipeg v NHL startuje...

Reklama

Související témata: