Hlavní obsah

Vítěz Stanley Cupu přistál v Praze. Na Kaberleho čekal dojatý táta i auto s řidičem

PRAHA

Jedenáctkrát se vracel z NHL po konci ročníku se stejnou myšlenkou. Stanley Cup nedopadl, nemám ho, doma ho neukážu. Rok 2011 je pro Tomáše Kaberleho jiný, zlomový. Když v neděli odpoledne procházel ruzyňským letištěm, lidé viděli majitele tohoto slavného a obdivovaného poháru. I ti nejbližší. Za pár týdnů ho obránce Bostonu přiveze i do Česka, tak jako jeho bratr František v roce 2006.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Hokejista Tomáš Kaberle, který získal s Bostonem Stanleyův pohár, přiletěl v neděli do Prahy, kde ho uvítali i rodiče František a Lída.

Článek

„Pořád si to užíváme, tato sezóna byla dlouhá a povedená, to se málokdy stane. Když jsem byl vyměněný (v únoru z Toronta), tak jsem ani nečekal, že se to stane tak rychle, jsem za to rád. Myslím, že je na mně vidět, že jsem utahaný, že jsem poslední dny moc nespal. Určitě si to ještě užiju doma s rodinou,“ řekl Kaberle na letišti.

Předtím se stačil ještě přivítat s rodiči, především táta František Kaberle neskrýval dojetí. Shluku si všimli i cizinci, kterým neušlo, že se děje něco výjimečného. Pro vítěze bylo připravené i auto s řidičem. Také byl důvod. Jeden ze šatny vítězů letošního Stanley Cupu dorazil po několikadenních oslavách domů, tam kde vyrostl, kde se hokeji naučil.

„První tři dny byly hodně náročný, to se nespalo skoro vůbec. Let šest hodin z Vancouveru, to byl blázinec v letadle. Přiletěli jsme ráno v devět a šlo se znovu. Když dva dny poté venku čekalo jeden a půl miliónu lidí, to bylo neskutečné,“ popisoval obránce Bostonu bujaré oslavy.

Tomáš Kaberle (vpravo) se raduje se spoluhráči z Bostonu z vítězství v sedmém finále NHL foto: Reuters/Andy Clark

Dvanáct sezón zažil v Torontu, tu poslední zde ale nedohrál, zamířil do Bostonu. Přišel, viděl, hrál a vyhrál. Co se nedařilo dlouhé roky, se nyní zrodilo za pár týdnů. V únoru ve dvaatřiceti vyměnil dres Toronta a v červnu už třiatřicetiletý Kaberle zvedal nad hlavu Stanley Cup s Bostonem. Co bude dál? Zůstane, když je od 1. července volným hráčem?

„Když by to dopadlo v Bostonu, tak bych rád zůstal. Kluci byli od začátku výborní, je to i dobrá organizace, nemám důvody nezůstat, ale uvidíme, jak to dopadne,“ nechtěl předjímat oslavenec po pár minutách na české půdě.

Tomáš Kaberle, který získal s Bostonem Stanleyův pohár, přiletěl v neděli do Prahy a vítala ho i maminka. foto: ČTK/Stanislav Peška

V Torontu prožil Kaberle třináct let, má zde i byt, zakořenil. I proto se vydal do tohoto města, i tam minulé dny slavil a užíval si výjimečných dní. „Zařizoval jsem nějaké věci, budu se snažit prodat byt. Mám tam spoustu známých, tak jsem se šel podívat, strávil jsem tam týden. Před sezónou tam ještě pojedu. Buď pojedu autem, nebo poletím. Záleží, jak to bude daleko. Rozloučím se, budu tam trénovat,“ pověděl Kaberle.

A co se mu na oslavách nejvíce líbilo? „Právě lidi, jak čekali v ulicích. Jezdili jsme na takových autobusech, které jezdí i na vodu, každý dva hráči byli na jedné lodi. Jeli jsme dvě hodiny městem, všichni na nás od rána čekali, my jsme vyjížděli asi v jedenáct, bylo to neskutečné, prožít něco takového, bylo by hezké to prožít znovu."

Reklama