Hlavní obsah

NHL nehrají abstinenti. Pařby za milióny nejsou výjimkou

PRAHA

Alkohol tekl proudem a účet byl astronomický: za pivo 744 dolarů, lihoviny vyšly na 9683 dolarů. To ovšem nebylo nic proti útratě za exkluzivní nabídku vín – 113 654 dolarů! Ne, kdepak, útratu, která převýšila částku 2,5 miliónu korun, nemá na svědomí Paris Hiltonová a její kamarádky. Takhle se rozšouply sportovní idoly. Hokejisté Bostonu Bruins slavili Stanley Cup. V NHL prostě umějí „pařit“.

Foto: Ben Nelms , Reuters

Zdeno Chára (vlevo) stříká šampaňské na spoluhráče z Bostonu po vítězství ve Stanleyově poháru. Bouřlivý mejdan právě začal...

Článek

Ve chvíli, kdy kapitán vítězů nejprestižnější hokejové ligy světa Zdeno Chára zvedl nad hlavu vysněný pohár, bylo všem jasné, že začíná párty, při níž se nikdo nebude šetřit. „Blázinec, šílený,“ usmíval se obránce Medvědů Tomáš Kaberle a kolem něj v pravidelném rytmu bouchaly zátky od šampusu.

Když nejproduktivnější hráč play-off David Krejčí třetí den po triumfu zvedl telefon, byl za ním slyšet jen ohlušující rachot pokračujícího večírku: „Zavolejte radši zítra. Nebo pozítří…“ povzdechl si a po příletu domů uznal: „Už toho bylo moc, ale hodně kluků samozřejmě pokračovalo dál.“

Některé fotky z hokejového mejdanu šampiónů jsou výmluvné. Skleničkami se nikdo moc nezdržoval, pilo se z lahví anebo ze Stanley Cupu. Někteří hráči svlečení do půl těla se odhodlali k tanečním výstupům na stole. A všude kolem spousta sličných slečen. Snad přítelkyň hokejistů…

„Vyhráli, tak ať si to užijí.“ Fanoušci vždycky přimhouří oči, pokud mají jejich miláčci k oslavě důvod. Horší je to ve chvíli, kdy není co slavit. A zapíjí se jen žal z neúspěchu a frustrace z výsledků. Když se hráči Edmontonu po novoroční porážce v Calgary zastavili v jednom z místních barů, nechali po sobě „sekeru“ ve výši takřka 17 tisíc dolarů.

Z okolností vyplynulo, že po majiteli při placení žádali „speciální slevu“. Nejspíš si ale neuvědomili, že jsou v rajónu největšího rivala z kanadské provincie Alberta a zvláštního zacházení se nedočkali. Šéf podniku se naštval, všechno pustil médiím a nezapomněl sdělit, že víc než polovina účtu padla na alkoholické nápoje.

Hvězdy mají smůlu

V době sociálních sítí mají i sportovní celebrity smůlu. Cokoli vyvedou, je za pár minut na internetu. Když před pár týdny Philadelphia Flyers šokovala výměnou dvou nejlepších hráčů, brzy se vynořily důvody trejdu. Kapitán týmu Mike Richards a excelentní střelec Jeff Carter to prý se svou zálibou ve večírcích už značně přeháněli.

A z kabiny unikly další informace. Trenér Peter Laviolette krátce po svém příchodu k týmu zavedl akci s názvem „Suchý ostrov“. Hráči při ní měli vydržet měsíc bez jediné skleničky alkoholu. Kdo se k výzvě připojil, napsal své číslo dresu na tabuli v šatně. Čísla 17 a 18, která patřila Carterovi s Richardsem, se tam však nikdy neobjevila…

„Jsem v šoku z toho, že někdo vynáší věci z kabiny. To se nemělo stát, je to naše posvátná půda,“ zuřil generální manažer Flyers Paul Holmgren. Minimálně dva nejmenovaní Letci ale prozradili, že vedení klubu bylo rozladěno životním stylem hříšníků a už i spoluhráči dávali Carterovi s Richardsem najevo, že se jim jejich záliba v nočních lotrovinách moc nezamlouvá. „Nic z toho není pravda. Absurdní výmysly,“ hájil se Richards.

Mike Richards si mocně přihýbá whisky přímo z lahve. Jeden ze snímků, který přispěl k jeho odchodu z Philadelphie.foto: internet

Internet však mezitím zaplavily fotografie z jeho eskapád: Mike Richards s kumpány pózuje s panákem v ruce. Mike Richards si ve společnosti slečen přihýbá whisky přímo z lahve. Miku Richardsovi sedí na klíně pornohvězda… Otázkou je, jak se teď olympijský vítěz z Vancouveru zabydlí ve svém novém působišti v Los Angeles. Ve městě hollywoodských hvězd jistě nebude tolik na očích, příležitostí k večírkům však bude mít nepoměrně víc než ve Philadelphii.

„Když se chvíli nedaří, začnou se hledat chyby a noviny spustí: hokejisti chodí na pivo, hádají se v kabině, špatně trénují,“ tvrdí o tlaku médií, který se přenáší na fanoušky, montrealský Tomáš Plekanec. Jeho běloruským spoluhráčům bratrům Kosticynovým byly před časem dokonce předhazovány styky s chlapíkem, který uvázl v policejní síti při zátahu proti drogovým dealerům. Ve stejné době byly zveřejněny fotky gólmana Canadiens Careyho Price, kterak s cigárkem v ruce popíjí pivo. „Kdybychom vyhrávali, tak byl klid. Nikoho by nenapadlo řešit blbosti,“ míní Plekanec.

Na hraně zákona

Občas si ale problémy vyrábějí sami hráči. Když se střelec rozhodujícího gólu ve finále Stanley Cupu 2010 Patrick Kane vypotácel loni v létě nad ránem se svým bratrancem z jednoho z barů v Buffalu, nahrnuli se hned spořádaně do taxíku. Řidič jim po jízdě sdělil, že nemá drobné, aby jim vrátil dvacet centů, načež ho Kane praštil pěstí do obličeje a rozbil mu brýle. Policie chicagského útočníka obvinila z loupeže druhého stupně a ublížení na těle. „Omlouvám se své rodině, organizaci Blackhawks a našim skvělým fanoušků,“ kál se Kane, avšak na oběť svého extempore jaksi zapomněl.

HOKEJISTÉ NHL NA SCESTÍ
Craig MacTavish: Pozdější dlouholetý kouč Edmontonu zavinil v roce 1984 pod vlivem alkoholu havárii, na jejíž následky zemřela 26letá žena. Ve vězení strávil rok.
Bob Probert: Jeden z nejobávanějších bitkařů historie proslul i problémy se zákonem, v nichž hrály roli pití a drogy. Svého času mu byl zakázán přístup do podniků, kde se konzumují alkoholické nápoje. Zemřel loni v pouhých 45 letech.
Theoren Fleury: Maličký (168 cm), přesto excelentní hráč Calgary a NY Rangers byl vmládí sexuálně zneužíván svým trenérem. Později se léčil ze závislosti na drogách a alkoholu, které ukončily jeho kariéru v NHL.
Dany Heatley: V září 2003 před jízdou vypil menší množství alkoholu (vešel se do zákonného limitu) a pak zdemoloval ferrari, v němž utrpěl smrtelná zranění jeho spoluhráč z Atlanty Dan Snyder. Rodina zesnulého viníkovi nehody oficiálně odpustila.
Derek Boogard: Kombinace alkoholu a prášků způsobila letos smrt osmadvacetiletého bitkaře NY Rangers. Vražedný mix mu paradoxně podal jeho bratr Aaron.

Na chvíli, kdy jeho červené ferrari stavěla loni v únoru policejní hlídka, však zcela jistě nezapomene ruský gólman Edmontonu Nikolaj Chabibulin. Auto jelo rychlostí 110 km za hodinu v oblasti, kde je sedmdesátka. Když na strážce zákona řidič promluvil, byl cítit alkohol. Dechová zkouška prokázala dvojnásobné množství, než je povolený limit a Chabibulin přiznal, že vypil sklenku vína.

Incident vyšel ruskou hvězdu draho. Jednání, jehož se dopustila, má ve státě Arizona trestní sazbu 30 dnů pobytu ve vězení, nakonec si jich ruský hokejista musel před začátkem příští sezóny odsedět čtrnáct. A natvrdo.

Nejčerstvější příklad konfliktu se zákonem, který má na svědomí hráč NHL, je z prvního srpnového víkendu. Newyorský raubíř Sean Avery pořádal ve svém domě v Kalifornii soukromou párty. Sousedé si ale stěžovali na velký hluk a přivolali policii. Lehce podroušený Avery si neuvědomil, že není na ledě, kde ho fanoušci Rangers kvůli obdobnému chování milují.

Chvíli se s policisty dohadoval, pak do jednoho z nich strčil a přirazil mu dveře před nosem. Kontroverzní hvězda byla zatčena za napadení a propuštěna až po sedmi hodinách na kauci 20 tisíc dolarů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články