Hlavní obsah

Židlický opouští Minnesotu, v New Jersey si zahraje s krajany Eliášem a Sýkorou

NEWARK

Hokejový obránce Marek Židlický odešel z Minnesoty do New Jersey výměnou za trio hráčů Kurtise Fostera, Nicka Palmieriho a Stephana Veilleuxe a dvě volby v draftu. Pětatřicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 se v týmu Devils setká s dvěma krajany útočníky Patrikem Eliášem a Petrem Sýkorou.

Foto: ČTK/AP

Obránce Marek Židlický míří z Minnesoty do New Jersey.

Článek

Transakci oznámil generální manažer New Jersey Lou Lamoriello během pátečního zápasu s Vancouverem. "Byla to příležitost získat velmi zkušeného obránce, který dokáže rozehrávat přesilovky, je šikovný s pukem a má dobrou střelu. Měli jsme o něj zájem, už když šel do Minnesoty," uvedl Lamoriello.

Kdy se Židlický připojí k týmu, nedokázal říct. Český obránce byl v pátek v Dallasu.

"Židla pro nás bude posilou. Je to perfektní obránce na přesilovku s ofenzivním myšlením. Znám se s ním od čtrnácti let a je to můj dobrý kamarád," uvedl nejproduktivnější český hráč v této sezoně NHL Eliáš. "Mám radost že se k nám připojí. Nejspíše ho vyzvednu na letišti a v prvních dnech mu pomůžu najít bydlení," neskrýval nadšení z nového spoluhráče.

Židlického odchod z Minnesoty se v posledních týdnech očekával poté, co se vzdal klauzule ve smlouvě, že nemůže být vyměněn. Trenér Mike Yeo nebyl spokojen s jeho výkony a na konci ledna ho nenasadil do čtyř zápasů. Když pak Židlický veřejně vyjádřil svou nespokojenost, do sestavy se vrátil. Následovala však jednání o jeho výměně.

Skvělé reference

"Měli jsme na něj dobré reference. Vždyť Patrik Eliáš ho výborně zná. Dave Barr (asistent trenéra) s ním pracoval v minulých letech v Minnesotě, kde ho vedl i Jacques Lemaire (bývalý kouč Devils). Jejich názory pro nás byly hodně důležité," prohlásil trenér New Jersey Peter DeBoer.

Bývalý hráč Kladna a IFK Helsinky působil v Minnesotě od léta 2008, kdy přišel z Nashvillu. Bronzový medailista z olympijských her v Turíně a loňského mistrovství světa v Bratislavě má smlouvu ještě na příští sezónu, v roce 2010 uzavřel tříletý kontrakt na 12 miliónů dolarů.

V NHL působí Židlický osmou sezónu, dosud v zámořské lize odehrál 548 zápasů s bilancí 60 branek a 238 asistencí. Ve 14 duelech play-off přidal šest přihrávek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.