Hlavní obsah

Židlický věří, že má v New Jersey šanci na Stanley Cup

NEWARK

Český hokejový obránce Marek Židlický věří, že má šanci v dresu New Jersey získat Stanleyův pohár. Pětatřicetiletého mistra světa z roku 2005 získali Devils v pátek pozdě večer z Minnesoty a Židlický si odbude premiéru ve svém třetím působišti v NHL dnes v domácím duelu s Tampou Bay.

Foto: Eric Miller, Reuters

Marek Židlický (vlevo) by chtěl v novém klubu dosáhnout na Stanley Cup.

Článek

Židlický prožil v sobotu hektický den. Přestože v pátek v dresu Minnesoty na ledě Dallasu už nenastoupil, byl v Texasu s týmem a po návratu se hned balil na cestu do New Jersey, kam přicestoval už před polednem. Kvůli zpoždění ale nestihl trénink, s novými spoluhráči se jen pozdravil a na led šel s asistentem trenéra Larrym Robinsonem.

"Jsem trošku unavený. Po návratu do Minnesoty jsem spal jen dvě hodiny. Jel jsem rovnou na stadion a na led. Chtěl jsme stihnout trénink, ale let se trošku zpozdil," řekl deníku The Star-Ledger Židlický, který bude v New Jersey nastupovat s číslem 2.

O odchodu Židlického do New Jersey se mluvilo už deset dní před uskutečněním transferu, když jeho agent Larry Kelly informoval o tom, že se český hráč vzdal klauzule ve smlouvě, která bránila jeho výměně, a míří právě k Devils. "Čekal jsem jen na telefon, nebylo to pro mě žádné překvapení," doplnil mistr světa z Vídně z roku 2005.

V Minnesotě působil od sezony 2008/09, kam přišel po čtyřech sezonách strávených v Nashvillu. Nepadl si však do oka s koučem Mikem Yeoem, který převzal tým loni v létě. Ten jej na konci ledna na čtyři zápasy vyřadil ze sestavy, Židlický se pak proti tomu veřejně ozval, vrátil se do sestavy, ale zároveň požádal o výměnu. Pak už musel jen doufat, že se uskuteční trejd do New Jersey.

New Jersey byla první volba

"Věřil jsem. Požádal jsem o výměnu asi před dvěma týdny a New Jersey byla moje první volba. Jsem rád, že mohu být součástí tohoto týmu. Budu se snažit udělat, co budu moct, abych byl mužstvu prospěšný," navázal Židlický. "V Minnesotě to nebyla snadná sezona. Proto jsem chtěl výměnu. Je tam mladý tým, co se stalo, to se stalo. Teď jsem tady a budu se snažit soustředit na hru pro Devils."

Židlický přitom v roce 2010 uzavřel tříletý kontrakt na 12 milionů dolarů a přiznává, že rozhodnutí o odchodu nebylo jednoduché. "Když někde žijete čtyři roky, je to jako váš domov. Ale někdy cítíte, že je potřeba změna. Jsem rád, že se teď můžu soustředit zase na hokej," doplnil Židlický. Manželka Karin a sedmiletý syn Adam zůstali v Minnesotě. "Syn chodí do první třídy. Nebylo lehké mu to vysvětlit, ale pochopí to. Bude v pohodě."

Styl hry New Jersey, které je aktuálně bezpečně šesté ve Východní konferenci, se Židlickému zamlouvá. "Líbí se mi, jak New Jersey hraje zápasy. Mají hodně šikovných hráčů a mají, tedy vlastně máme dobrý tým. Věřím, že budeme hrát dobrý hokej. Znám dva české kluky (Patrika Eliáše a Petra Sýkoru) a také Ilju Kovalčuka, hrál jsem proti němu na světových šampionátech," podotkl Židlický.

S Patrikem Eliášem jej pojí dlouholeté přátelství, hráli společně ještě v mládežnických letech za Kladno. "Znám ho několik let. Hráli jsme spolu, když nám bylo sedmnáct. Jsme dobří kamarádi," dodal Židlický.

Ofenzivní obránce, který v NHL nasbíral v 548 zápasech 298 bodů za 60 gólů a 238 přihrávek, věří, že bude týmu prospěšný. "Mám zkušenosti. Můžu pomoct především v přesilovkách a v útočné fázi," řekl Židlický a věří v zisk Stanleyova poháru. "Proto jsem tady. Cítím to tak. Kluci hrajou opravdu dobře, mám z toho dobrý pocit," dodala nová posila New Jersey.

Reklama