Hlavní obsah

Hašek letos definitivně skončil

DETROIT

Měl to být comeback snů. Dominik Hašek se po roce v ústraní vrací za oceán do svatyně Detroitu a znovu jej vede k zisku vytouženého Stanleyova poháru. Jenže nic z toho se nestalo. Stejně jako v minulosti, i v letošním ročníku NHL Haška zradila třísla a olympijský vítěz z Nagana byl nucen sezónu odpískat.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek už letos brusle neobuje.

Článek

Hašek odehrál v dresu Detritu pouhých čtrnáct zápasů, naposledy se mezi tyčemi objevil na začátku prosince loňského roku. Informaci o tom, že letošní sezóna pro českého gólmana skončila, přinesla agentura AP s odvoláním na zdroj z klubu. Branku Detroitu tak ve zbytku soutěže budou střežit Curtis Joseph a Manny Legace.

"Dominik Hašek nám oznámil, že do právě probíhající sezóny už nezasáhne. Jeho zranění se nelepší a on sám cítí, že prostě nemůže hrát," řekl na internetové stránce kanadské televize TSN mluvčí Detroitu John Hahn. Podle něj ale Hašek věří, že se během podzimu na led vrátí. "Dominik podle svých slov cítí, že jeho kariéra ještě není u konce," tlumočil Hahn.

Záhadné období

Haškův stav se od prosince výrazně nezlepšil, gólman přesto individuálně trénoval. Trenér brankářů Detroitu Jim Berard, který měl přípravu českého hráče na starosti, naznačoval, že by už brzy měl být v pořádku.

"Je v přechodném období, ve fázi uzdravování. Jen nevíme, jak to bude rychlé. O žádném zhoršení jeho stavu ale nevím," tvrdil ještě o víkendu Berard. "To přechodné období už začíná být záhadné," kontroval v pondělí list Detroit Free Press, den před Haškovou rezignace na pokračování v sezóně.

Drahý návrat

Dvojnásobný držitel Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL se rozhodl odejít do sportovního důchodu v roce 2002 poté, co si v Detroitu splnil sen a výrazně pomohl při zisku Stanleyova poháru.

Haška v brance nahradil tehdejší brankář Toronta Curtis Joseph. Jenže Red Wings v následující sezóně v play-off naprosto propadli a rozloučili se s bojem o prestižní trofej už v prvním kole. Loni v létě tak přišlo šokující oznámení o Haškově návratu do branky Detroitu.

Záhy se ale objevil problém: klub měl dva gólmany, z nichž každý pobíral mnohamimiliónový roční plat. Pokus o prodej Josepha nevyšel a s Haškem se počítalo jako s jedničkou. Českého brankáře však záhy zradilo zdraví a Joseph, který strávil nějaký čas i na farmě, se opět dostal do pozice hlavního gólmana.

Comeback šestinásobného držitele Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL tak zatím vedení klubu příliš radosti neudělal, naopak jej stál pěkných pár dolarů z rozpočtu navíc.

Reklama

Související témata: