Hlavní obsah

Langovi v Detroitu rostou křídla

DETROIT

Robert Lang může být se svým prvním startem v dresu Detroit Red Wings náramně spokojen. Na výhře nad Philadelphií 4:2 se podílel třemi gólovými přihrávkami a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. Navíc je díky tříbodovému zápisu znovu v čele kanadského bodování NHL. Langovi se po výměně z Washingtonu viditelně ulevilo a je v dobré herní i psychické pohodě.

Článek

"Hezký start," chválil Langa po jeho premiéře v Detroitu kouč Red Wings Dave Lewis. "Robert se s mužstvem rychle sžil, na střídačce z něj zářila pohoda," všiml si u své nové posily kouč.

"Doufal jsem, že začnu v novém dresu dobře, tak jsem se na tom snažil zapracovat," řekl po utkání Lang, který bodoval už ve čtrnáctém utkání NHL v řadě. "Jsem šťastný, že jsem v Detroitu a mohu hrát s tak skvělými hráči," dodal český útočník, jehož debut trval 16 minut, 17 vteřin a stihl v něm devatenáct střídání.

Úsměv je zpátky

V Detroitu našel Lang znovu psychickou pohodu. Za Washington sice válel tak, že bojuje o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, ale mužstvo šlo od porážky k porážce, což bylo skličující. Na náladě mu navíc nepřidal odchod největší hvězdy týmu Jaromíra Jágra, s nímž se na ledě výborně rozuměl.

Washington se pak zbavil i Petera Bondry a Lang tak už jen čekal, kdy přijde na řadu on. Když se tak v pátek konečně stalo, a on si navíc z nejhoršího týmu polepšil k celku, jenž myslí na nejvyšší mety, náramně pookřál. "Hned den po výměně jste si mohli všimnout toho širokého úsměvu na jeho tváři," říkal o svém novém spoluhráči útočník Kris Draper.

Místo golfu play-off

"Obvykle jste velmi překvapen, když se dozvíte o výměně," vyprávěl Lang na tiskové konferenci v Detroitu po sobotním tréninku. "Ale v tomto případě šlo o velice příjemné překvapení," usmál se český útočník. "Vždyť jsem přešel z klubu, kde už myslí na letní hraní golfu, k týmu, který má nejvyšší ambice."

"Když vyměnili Jágra a potom i Petera Bondru, bylo vidět, že Washington už na letošní sezónu rezignoval," pokračoval Lang, jehož Detroit získal za juniora Tomáše Fleischmanna a dva výběry draftu. "Bylo jasné, že mne čeká stejný osud. Jen jsem doufal, že se tak stane raději dříve než těsně před uzávěrkou přestupů."

Detroit se Langa dočkal

Detroit měl o Langa zájem už v létě 2002, kdy byl český útočník volným hráčem. Tehdy jej ale přebila nabídka Washingtonu, jenž s Langem uzavřel pětiletý kontrakt za 25 miliónů dolarů. "Tehdy jsme nebyli schopni takové částce konkurovat," vysvětlil generální manažer Rudých křídel Ken Holland.

Zájem Detroitu ale neochabl. Znovu se možnost získat Langa rýsovala loni, kdy do Anaheimu odešel Sergej Fjodorov. Vrásky sice Detroitu přidělal comeback Dominika Haška, ale klub se nutně snažil zbavit Curtise Josepha. Existoval jakýsi plán, ve kterém kromě Washingtonu a Detroitu figurovali ještě Boston a New York Rangers, a jehož cílem bylo přivést do Detroitu Langa.

Ani tahle varianta ale nakonec nevyšla, a Lang se tak v červenobílém dresu objevil až koncem února. "Pro mne to byl správný čas. Hlavně, že jsem se dostal do týmu, který chce vyhrávat a bojovat o nejvyšší cíle," oddechl si Lang, jehož rodina prozatím zůstala ve Washingtonu.

Reklama

Související témata: