Hlavní obsah

Ščasný: Baník doplácí na velký tlak

PRAHA

Tři nejlepší celky nejvyšší fotbalové soutěže nevyužily o víkendu zaváhání svých soupeřů a všechny si shodně připsaly jen bod za nerozhodné výsledky. Baník Ostrava doma remizoval s Jabloncem, Slavia ztratila dobře rozehraný zápas s Teplicemi a bod si z Blšan přivezla i Olomouc. Proč se favoritům nedařilo, se pokusil vysvětlit zkušený trenér Zdeněk Ščasný.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zdeněk Ščasný

Článek

"Je potřeba to vidět ze tří různých hledisek, a to z pohledu týmů, kterých se to týkalo. Slavia měla zápas s Teplicemi dobře rozehraný a vypadalo to, že jde jistě za vítězstvím. Ve druhé části však přišlo uspokojení, což bylo trestuhodné, zvláště v tak důležitém zápase, kdy mohla stáhnout náskok Baníku.

Na samotný Baník pak v posledních kolech doléhá několik věcí. Především je to obrovský tlak ze všech stran. Od známých a příbuzných počínaje, přes fanoušky až po média, která Ostravu pasovala na jasného mistra už na podzim. A myslím, že ne všichni ten tlak dokážou zvládnout.

Především se to týká některých zkušených hráčů, kteří si s tou situací najednou neví zcela rady. A tím nemám na mysli Marka Heinze, jenž se v posledních zápasech střelecky trápí. Ale u Heinze je to naprosto přirozený jev, někdy to zkrátka jde a někdy ne.

Přesto, že se některé opory Baníku trápí, nemyslím si, že by týmu prospělo jejich odklizení na lavičku, byť jen na jediný zápas. Podle mého názoru trenér Komňacký dobře ví, co dělá, a já bych stejně jako on dosavadnímu kádru důvěřoval.

O víkendu remizoval i další možný konkurent Baníku, Olomouc. Ta dodnes předváděla výborné výsledky, především pak zářil brankář Vaniak. Zápas v Blšanech jim zkrátka nevyšel, neviděl bych to jako nějakou tragédii. Prostředí v Blšanech je svým způsobem atypické, není tak jednoduché tam vyhrávat, jak se může zdát.

Co se týče dalšího vývoje, tak si myslím, že se nic zásadního nestane a Baník titul přece jen získá. Ač se to nemusí tak jevit, tak pětibodový náskok je pět kol před koncem poměrně dostačující, i když mají Ostravané před sebou ještě zápasy s Olomoucí a Spartou.

Sparta se sice bude snažit dosáhnout na konci ligové soutěže co nejlepšího umístění, ale asi je už příliš pozdě. Já mám na práci u Sparty i na výkony týmu svůj názor, nechám si jej ale pro sebe. Honbu za titulem dle mého nezvládne ani Slavia, která nemá natolik silné mužstvo.

Už několikrát v minulosti Slavia ty důležité zápasy v lize nezvládla a nejspíše na tom nic nezmění ani tato sezóna. Baník je tak pro mne stále jasný favorit a pořád má vše ve své moci."

Reklama