Hlavní obsah

Tampa je v úžasu ze zisku Stanley Cupu

TAMPA

Novým vítězem Stanleyova poháru pro rok 2004 se stali hokejisté Tampy Bay Lightning. Stejného týmu, který ještě před pár lety patřil mezi největší "otloukánky" NHL. Na Floridě zavládlo po zisku první trofeje ve dvanáctileté historii klubu velké nadšení, vždyť Stanleyův pohár prozatím zůstává na nejjižnějším místě ve své historii.

Článek

Hrdinou utkání se stal ukrajinský útočník Ruslan Fedotěnko, který přišel do Tampy před dvěma lety z Philadelphie. "Nemůžu tomu uvěřit," neustále opakoval mladý Ukrajinec, jenž musel vynechat třetí zápas finálové série kvůli zranění v obličeji. "To, o čem jsem snil, se splnilo," kroutil užasle hlavou v rozjásané šatně.

To na straně poraženého týmu převládaly úplně jiné pocity. "Je to hrozný pocit," smutnil kapitán Calgary Jarome Iginla. "Máme za sebou skvělou sezónu, ale tahle porážka bolí víc než cokoliv jiného," povzdechl si nejlepší střelec základní části NHL.

Kouč Tampy jakoby nevěřil

Calgary ještě deset minut před koncem utkání zdramatizovalo, když snížil Craig Conroy. K brance hostům pomohl sporný verdikt sudích, kteří vyloučili Nolana Pratta.  "Museli jsme se s touhle komplikací nějak vyrovnat a naštěstí se to povedlo," prohlásil trenér domácích John Tortorella, jenž působí na lavičce 'Blesků' tři sezóny.

"Že to dokážeme za tři roky... To rozhodně nebylo v plánu," jakoby stále nemohl uvěřit zisku nejcennější klubové trofeje.

"Už jsme neměli dost sil, hráči Tampy měli lepší nohy," hledal příčiny prohry kouč Calgary Darryl Sutter, jenž i přes obrovské zklamání vyseknul soupeři poklonu. "Porazil nás nás výborný tým," dodal.

Andreychuk musel hrát 29 let

Čtyřicetiletý útočník Tampy Dave Andreychuk ukončil čekání na prsten pro vítěze ve svém 1759. zápasu NHL v kariéře. "Trvalo mi 29 let kariéry, než jsem mohl zvednout Stanley Cup. Jsem na náš tým strašně pyšný," těžko hledal slova kanadský veterán.

"V takovém okamžiku vám proletí hlavou spousta věcí," snažil se popsat své pocity. "Těch let, kdy jsme vypadli v prvním kole, nebo se vůbec nedostali do play off... Všichni ti hráči, s kterými jsem nastupoval... Ne, nedá se to slovy vyjádřit," vzdal marný boj s dojetím.

Reklama