Hlavní obsah

St. Louis sbíral prestižní trofeje NHL

TORONTO

Parádní sezónu prožil v NHL hokejista Tampy Bay Martin St. Louis. Nejen, že s Lightning vyhrál Stanleyův pohár, ale na čtvrtečním galavečeru posbíral i prestižní individuální trofeje zámořské soutěže. Patří mu velice ceněná Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, odnesl si také další dvě významné ceny.

Článek

Jedna z nich byla předem dána - Art Ross Trophy každoročně náleží nejproduktivnějšímu hráči základní části soutěže. Třetí radost udělali St. Louisovi jeho kolegové, v hlasování hráčů NHL mu totiž přidělili Lester B. Pearson Award.

Takovou sbírkou se nemohl pochlubit v posledních sedmnácti letech žádný hráč. Naposledy se podařilo Hartovu a Rossovu cenu spolu se Stanley Cupem získat Waynu Gretzkému v roce 1987.

'The Great One' měl na kontě tento hattrick již z let 1984 a 1985. Dvakrát se to povedlo v letech 1977 a 1978 také Guyovi Lafleurovi, jednou pak Bobbymu Orrovi (1979), Jeanu Beliveauovi (1956), Gordiemu Howeovi (1952), Billu Cowleyovi (1941) a Howiemu Morentovi (1931).

St. Louis získal Hartovu trofej s naprostým přehledem. Ze 105 hlasovacích lístků byl 97krát uveden na první pozici...

Aby toho nebylo málo, drobný a zarputilý útočník byl jako první hráč Blesků jmenován také do All Star týmu letošního ligového ročníku. "Nevím, zda jsem nejlepším hráčem v soutěži, ale určitě mezi ně patřím. Hlavně mě těší, že to uznávají i samotní hráči, s nimiž či proti nimž nastupuji," radoval se St. Louis. "Jsem vážně šťastný."

Brodeur obhájil

Cena pro nejlepšího brankáře Vezina Trophy, kterou v minulosti získal šestkrát Dominik Hašek, patří Martinovi Brodeurovi z New Jersey, jenž tak obhájil své loňské prvenství.

Sen o zisku Norris Trophy pokazil slovenskému obránci Zdenovi Chárovi Brodeurův spoluhráč a mistr světa z Prahy Scott Niedermayer. Stejně jako on se poprvé radoval ze zisku Adams Trophy trenér Tampy John Tortorella, Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka si premiérově připsal Kris Draper z Detroitu. Nejlepším nováčkem a držitelem Calder Trophy se stal bostonský mladík Andrew Raycroft.

Čeští hokejisté nebyli nominováni na žádnou z cen a stejně jako před dvěma lety na vyhlašování v Torontu chyběli.

Přehled držitelů cen
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč): Martin St. Louis (Tampa Bay)
James Norris Trophy (nejlepší obránce): Scott Niedermayer (New Jersey)
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Kris Draper (Detroit)
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Martin Brodeur (New Jersey)
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Andrew Raycroft (Boston)
Lady Byng Memorial Trophy (za sportovní chování): Brad Richards (Tampa Bay)
Jack Adams Award (nejlepší trenér): John Tortorella (Tampa Bay)
Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji): Bryan Berard (Chicago)
King Clancy Trophy (za humanitu): Jarome Iginla (Calgary)
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč podle NHLPA): Martin St. Louis (Tampa Bay)
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části): Martin St. Louis (Tampa Bay)
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části): Jarome Iginla (Calgary), Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Ilja Kovalčuk (Atlanta)
William M. Jennings Trophy (nejméně inkasovaných branek mužstva): Martin Brodeur (New Jersey)

Reklama