Hlavní obsah

Draft NHL by měli ovládnout Evropané

NEW YORK/PRAHA

Ve znamení evropských hokejistů by se měl uskutečnit letošní draft kanadsko-americké NHL. Každoroční burza mladých talentů, která rozhoduje o osudu většiny budoucích hvězd hokejového nebe, se tentokrát uskuteční v domovském stánku celku Caroliny Huricanes, městečku Raleigh v sobotu a v neděli.

Foto: Internet

Alexander Ovečkin se pravděpodobně stane jedničkou draftu NHL

Článek

Ústřední postavou draftu by se podle všeho měl stát ruský útočník Alexander Ovečkin. Účastník letošního juniorského i seniorského mistrovství světa, jehož jméno nechybí ani v ruské nominaci na letní Světový pohár, se ocitl na prvním místě všech žebříčků, které byly sestaveny. Jen těžko se proto Washington, který získal právo první volby, rozhodne jinak.

Nicméně generální manažer Capitals George McPhee v minulých dnech několikrát uvedl, že klub se zajímá i o jeho krajana Jevgenije Malkina, předpokládanou dvojku. "Byl bych opatrný. Já nevím, koho si vybereme," uvedl McPhee pro časopis The Hockey News (THN).

Washington chce budovat nový tým

Možnost vybírat první si Washington jako jeden z pěti nejslabších celků soutěže vylosoval v dubnu. Pokud se na poslední chvíli nestane nic nečekaného, nakonec klub sáhne opravdu po hráči moskevského Dynama. "Potřebujeme ho. Když bude ten chlapec tak dobrý, jak všichni říkají, přivítáme ho s otevřenou náručí," podotkl generální manažer vzápětí. Ovečkin by tak mohl navázat na svého krajana Ilju Kovalčuka, jehož si v roce 2001 vybrala jako jedničku Atlanta.

Washington po hráčském výprodeji, který se dotkl například i Jaromíra Jágra a Roberta Langa, totiž plánuje vybudovat nový tým a dávat příležitost mladým hráčům. A právě Ovečkin se zdá být k tomuto cíli vhodný. Mnozí odborníci jeho přínos srovnávají s osobností Maria Lemieuxe, jenž dovedl Pittsburg ke dvěma vítězstvím ve Stanleyově poháru a stal se jednou z nejvýraznějších postav soutěže.

Z Čechů asi nejvýše Olesz, nebo Schwarz

Kluboví manažeři však budou moci vybírat i z řady dalších vynikajících hráčů, mezi kterými nebudou chybět ani Češi. Podle řady žebříčků je pravděpodobné, že v prvním kole se jména svých potencionálních zaměstnavatelů dozví hned trojice z nich - útočník Rostislav Olesz, brankář Marek Schwarz a obránce Ladislav Šmíd. Podle internetového serveru tsn.ca by se všichni dokonce mohli objevit v elitní desítce. Na rozhraní prvního a druhého kola by se mohli objevit i forvardi Jakub Šindel a Lukáš Kašpar.

Vedle zájmu o evropské hráče by letošní draft mohl být specifický i množstvím brankářů vybraných v prvním kole. Kromě Schwarze se totiž v popředí objevují i jména Al Montoya, který by se mohl stát prvním Američanem kubánského původu v NHL, či Devan Dubnyk.

Reklama