Hlavní obsah

Hašek se zřejmě ve čtvrtek upíše Ottawě

PRAHA

Gólman Dominik Hašek by měl s největší pravděpodobností podepsat ve čtvrtek smlouvu s týmem hokejové NHL Ottawa Senators. Oba subjekty se údajně již domluvily a čeká se pouze na 1. červenec, kdy se strůjce olympijského vítězství z Nagana stane volným hráčem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek se vrací do NHL. Bude mezi tyčemi opět zářit?

Článek

Senators o víkendu poslali v průběhu víkendového draftu brankáře Patricka Lalima do St. Louis a v podstatě připravili pro Haška pozici týmové jedničky, kterou bude v brance jistit další Čech Martin Prusek.

"Patrick pro nás jistě odvedl skvělé služby, ale realita je taková, že v play-off nepředváděl takové výkony jako v základní části," řekl generální manažer Senátorů John Muckler, který má s Haškem velmi dobré vztahy od jejich společného působení v Buffalu v polovině devadesátých let. "Chceme vyhrát Stanley cup a musíme dělat takové kroky, které nám pomohou," řekl manažer.

Na burze talentů v Raleighu pak Haškův přesun do Východní konference potvrdil v rozhovoru pro jednu z místních rozhlasových stanic dokonce i kouč Toronta Pat Quinn: "Muckler zná Dominátora velice dobře, takže je to hotová věc."

Plat 'jen' dva milióny

Podle zpravidla dobře informovaného listu Ottawa Sun by si šestinásobný držitel Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL v ideálním případě mohl vydělat více než 5 miliónů dolarů za rok. Základní plat ale bude na poměry české superstar skromný - "jen" dva milióny. Další peníze však na Haškovo konto mají plynout formou bonusů za odchytaná utkání a vrcholem je třímiliónová prémie, jež mu bude vyplacena v případě, že Ottawa získá Stanleyův pohár.

Taktika bonusů se už v Haškově případě osvědčila Detroitu v sezóně 2001/02, který brankáři za zisk titulu v NHL slíbil a posléze vyplatil milión dolarů. Před třemi lety ovšem nyní 39letý brankář pobíral v týmu Red Wings částku osm miliónů dolarů.

Senátoři však nemají peníze na rozhazování a snaží se ušetřit na všech frontách. Částečně se jim to povedlo o víkendu, kdy se zbavili Lalima a Bonka. Řadě hráčů se má ale v tomto roce o deset procent zvýšit smlouva a třeba Slovák Peter Bondra má inkasovat v příští sezóně 4,5 miliónu dolarů. Na nový kontrakt čeká jeho krajan Zdeno Chára a podle zdrojů z NHL by mohl v případě rozporů se zaměstnavatelem u arbitráže žádat více než 5 miliónů...

Reklama

Související témata: