Hlavní obsah

Jágrovi a spol. bude konkurovat další Čech. I Fleichmann je nominován na Bill Masterton Trophy

Sunrise

Útočník Tomáš Fleischmann z Floridy je po Jaromíru Jágrovi z Philadelphie a Petru Sýkorovi z New Jersey už třetím českým hokejistou, jenž byl za svůj tým nominován na Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji. Zatímco Jágr se Sýkorou si řekli o výběr mezi třicítku hráčů za povedený návrat do NHL, Fleischmann se vrátil na led po plicní embolii a bere léky na ředění krve. Před rokem žil v nejistotě, zda jeho kariéra předčasně neskončí.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Tomáš Fleischmann přijímá od spoluhráčů gratulace ke gólu proti Pittsburghu.

Článek

Sedmadvacetiletý Fleischmann vynechal v minulé sezóně ještě během působení v Coloradu kvůli dvěma krevním sraženinám na plicích posledních 36 zápasů a ročník pro něj skončil v polovině ledna. Problémy se u něj objevily už v roce 2009. Lékaři tehdy v létě zjistili, že má krevní sraženinu v noze, což způsobil přelet z Česka zpátky do zámoří, a Fleischmann se vrátil na led až na konci října.

Florida loni v červenci se šikovným útočníkem, kterého předtím lékaři ujistili, že může s hokejem pokračovat, podepsala čtyřletý lukrativní kontrakt na 18 miliónů dolarů. A Fleischmann prožívá nejlepší sezonu kariéry.

Je nejproduktivnějším hráčem Floridy, v 72 zápasech si připsal 52 bodů a s 22 trefami se dělí i o pozici nejlepšího střelce týmu s Krisem Versteegem. Pomáhá k tomu, že má Florida poprvé od roku 2000 namířeno do play off. "Věděl jsem, že už nemám problém a můžu hrát hokej. Doufal jsem, že někdo uvěří doktorům a mně. Florida to udělala a já jsem jí za to vděčný," prohlásil Fleichmann pro server nhl.com.

Přitom ještě před rokem prožíval týdny nejistoty, když si lékaři nebyli jistí, zda může hrát dál. "Hokej je jediná věc, v níž jsem dobrý. Když vám oznámí, že možná nebudete moct hrát, tak si říkáte: Co já budu v životě dělat?," přiznal Fleischmann. "Jsem šťastný, že opět hokej hraju. Pořád jsem věřil, že to půjde," doplnil s tím, že léky na ředění krve se staly běžnou součástí jeho života.

Útočník Scotty Upshall, sedící v šatně vedle Fleischmanna, oceňuje, jak zvládá zdravotními problémy. "Musí se vyvarovat jakémukoliv alkoholu, přizpůsobil tomu stravu. Musí se s tím vyrovnat i v běžném životě, nejen jako sportovec. Bere to hodně času a energie, přesto je schopný se soustředit na své výkony na ledě a je jedním z našich nejlepších hráčů," prohlásil Upshall.

Gólman Floridy Jose Theodore působil s Fleichmannem už ve Washingtonu, když se u něj problémy se zvýšenou srážlivostí krve objevily. "To jsou vážné problémy. My hráči jsme věřili, že se to vyřeší. Když jde o zdraví a člověk má problémy s krví a takovými věcmi, každý si uvědomí, že zdraví je na prvním místě," prohlásil Theodore.

Když se dozvěděl o jeho problémech v Coloradu, bylo mu prý jasné, že hokej je druhořadý. "Když teď vidím, a to musím zaklepat na dřevo, že je zdravý a schopen podávat takové výkony, je to velká známka odhodlanosti," dodal Theodore, který získal Bill Masterton Trophy v roce 2010. V dresu Washington tehdy prožil nejpovedenější sezonu, byť se o rok dříve musel vyrovnat s úmrtím syna Chasea po komplikacích po předčasném porodu.

Reklama