Hlavní obsah

Do jednání o stávce v NHL se zapojí i hráči

TORONTO

Výluka v NHL už má za sebou více jak měsíc a do jednání o dalším vývoji v nejslavnější hokejové soutěži světa se nyní zapojí i samotní hráči. Hráčská asociace NHLPA svolala na úterý 2. listopadu schůzi, kam by měli dorazit zástupci všech třiceti klubů NHL. Spolu s výkonným ředitelem NHLPA Bobem Goodenowem hodlají projednat nejnovější situaci.

Článek

Nový ročník NHL měl začít 13. října, vedení soutěže však na ni 15. září po vypršení kolektivní smlouvy uvalilo výluku. Majitelé týmů se s hráčskou asociací nedokázali domluvit na podmínkách nové a požadavky obou táborů se stále diametrálně liší. Obě strany se navíc k jednání naposledy sešly 9. září.

Zástupci klubů, které za posledních deset let utrpěly podle komisionáře NHL Garyho Bettmana ztrátu 1,8 miliardy dolarů, chtějí zavést platová omezení pro hokejisty. To ale hráčská asociace kategoricky odmítá.

Situace se ještě vyhrotila poté, co tento týden vedení NHL rozšířilo dobu, během níž mohou kluby zadávat dopředu své haly pro účely mimohokejových akcí, ze třiceti na 45 dnů. Je jasné, že z celkového počtu 1230 zápasů nenávratně ubude více než 340 utkání a soutěž nezačne dříve než v prosinci.

Každým dnem se navíc termín zahájení NHL posouvá a je vysoce pravděpodobné, že pokud k dohodě mezi oběma znesvářenými stranami nedojde do 1. prosince tak, aby mužstva od poloviny ledna stihla alespoň čtyřicet zápasů základní části, celý program letošní sezóny bude zrušen.

Reklama