Hlavní obsah

Hráči spustili další hlasování o rozpuštění odborů. Naděje na záchranu sezóny NHL poklesly

New York
Aktualizováno

Mírný optimismus po středečních jednáních mezi hráčskou asociací NHLPA a vedením NHL o nové kolektivní smlouvě v zámořské hokejové lize zchladila studená sprcha. Den poté, co se šéf NHLPA Donald Fehr rozhodl nevyužít možnosti přestat zastupovat hráče, kterou od hokejistů dostal, odstartovali hráči podle kanadské televize TSN nové hlasování na stejné téma. Na vyjádření mají nyní 48 hodin. Čas na možné ukončení výluky slavné soutěže a s ním spojenou záchranu sezóny v alespoň okleštěné podobě se tak opět zkrátil.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hlavní komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

Pokud by skutečně došlo k rozpuštění odborů a každý z hráčů by v žalobách proti lize mohl vystupovat sám za sebe, prakticky by to znamenalo konec naděje na záchranu ročníku. Komisionář NHL Gary Bettman totiž vyhlásil nejzazším termínem pro dohodu 11. leden a pro začátek soutěže 19. leden. Každý tým by v tom případě v základní části odehrál 48 zápasů.

Čtvrteční jednání posun nepřinesla

Obě strany se vrátily ve čtvrtek odpoledne k jednáním, jimž ovšem nebyl přítomen Fehr, takže hovory o nové kolektivní smlouvě dostaly jen malý prostor. Napilno měli naopak přizvaní právníci a řešily se mimo jiné důvody žaloby vedení soutěže na NHLPA k federálnímu soudu.

Podle ní je vyhrožování ze strany NHLPA o možnosti vyhlášení ztráty zájmu zastupovat hráče výhradně taktickým krokem k získání určitých výhod při vyjednávání. Hráčská asociace ve svém soudním podání oponuje tím, že žaloba byla ze strany NHL předčasná a měla by být zamítnuta.

K dalšímu přiblížení požadavků obou stran v detailech kolektivní smlouvy tak ve čtvrtek nedošlo. Obě strany se momentálně například liší v představě o platovém stropu: zatímco vedení soutěže prosazuje 60 miliónů dolarů na tým, NHLPA požaduje o pět až sedm miliónů víc. Rozpory dále přetrvávají i v otázkách hráčských penzí.

Hovory obou stran budou za účasti zprostředkovatele pokračovat dnes odpoledne. Výluka trvá 111 dnů a  vedení NHL už zrušilo přes polovinu zápasů základní části. Hrát se určitě nebude do 14. ledna.

Reklama