Hlavní obsah

Neodejít do Ruska, mohl už být Jágr třetí mezi střelci NHL. Možná, ale byla to má volba, říká

Edmonton/Praha

Rychlá otočka, pohotová střela k tyči a gól! Útočník Dallasu Jaromír Jágr tímto zásahem proti Edmontonu zaznamenal už svou 669. branku v základní části NHL, čímž se osamostatnil od Luka Robitaillea na desátém místě historické tabulky střelců v nejprestižnější hokejové soutěži. A nejen fanoušci se zákonitě ptají, kde už slavná česká osmašedesátka mohla být, kdyby se v roce 2008 nerozhodla pro tříleté intermezzo v ruské KHL.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Jaromír Jágr v dresu Dallasu.

Článek

V poslední sezóně před odchodem do Avangardu Omsk si Jágr v dresu Rangers připsal pětadvacet branek. Teoreticky: pakliže by se rozhodl setrvat za oceánem a tuto bilanci dokázal v následujících třech ročnících zopakovat, v historické tabulce střelců by teď byl už před Brettem Hullem na třetím místě. Hned za legendami Waynem Gretzkym a Gordiem Howem.

Že podobné propočty nejsou vzdálené realitě, potvrzuje i sám Jágr. „Možná už bych teď měl na svém kontě 750 gólů, ale prostě tomu tak není. Odejít do Ruska bylo moje rozhodnutí. Už když jsem se po třech letech vracel do NHL, říkal jsem, že se nebudu koukat na statistiky," říká čtyřicetiletý forvard, který je s devíti kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Dallasu v probíhající sezóně.

TOP 10 střelců historie NHL:
1. Wayne Gretzky, 894
2. Gordie Howe, 801
3. Brett Hull, 741
4. Marcel Dionne, 731
5. Phil Esposito, 717
6. Mike Gartner, 708
7. Mark Messier, 694
8. Steve Yzerman, 692
9. Mario Lemieux, 690
10. Jaromír Jágr, 669

Stars se i jeho zásluhou vezou na vítězné vlně, vyhráli už čtyřikrát za sebou, čímž se v tabulce Západní konference posunuli na sedmé místo. Největší podíl na tom podle Jágra má finský gólman Kari Lehtonen.

„Od jeho výkonů se odvíjejí i ty naše, výkony hráčů v poli. Je klíčem pro náš úspěch. Proto i když nehrajeme dobře, jako třeba v první třetině proti Edmontonu, nikdy nepanikaříme," připomínal Jágr triumf svého Dallasu 4:1, i když ještě po první třetině vedli Olejáři 1:0.

V noci Jágr vyjede proti Červenkovi

„Záleží jen na nás. Nemyslím si, že bychom měli tým, který by hrál hokej nahoru dolů. My umíme podržet puk, hrát s ním u mantinelu. Ale ze všeho nejdůležitější je brankář. A toho my máme! Některé naše zápasy nebudou pěkné na pohled, nebudou to gólové hody, ale dokud budeme vyhrávat, bude vše v pořádku," tvrdí Jágr, který si zatím své nové angažmá nemůže vynachválit.

„Jsem rád, že jsem v Dallasu. Máme tu spoustu dobrých hráčů, v kabině panuje pohoda. Největší radost mám ale z toho, jak mužstvo bojuje jeden za druhého," hlásí Jágr, kterého už dnes v noci čeká zápas proti Calgary. A v dresu Flames nebudou chybět ani Jiří Hudler a hlavně Roman Červenka - Jágrův velký kamarád a bývalý parťák z angažmá v Omsku.

Reklama

Související témata: