Hlavní obsah

Čeká tě premiéra v NHL, slyšel Palát a okamžitě chvátal do obchodů shánět oblek

Praha

Se svými spoluhráči z farmářského týmu Syracuse Crunch se právě chystal na nedělní večerní zápas zámořské hokejové AHL na ledě Hershey, když mu zazvonil telefon. „Připrav se, v pondělí si poprvé zahraješ NHL,“ sdělilo Ondřeji Palátovi vedení Tampy Bay. Jednadvacetiletý talentovaný útočník neotálel ani vteřinu a okamžitě vyrazil do obchodů...

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Palát zažil v dresu Tampy Bay premiéru v NHL.

Článek

Mužstvo Syracuse totiž cestuje ke svým venkovním zápasům v teplákových soupravách. To by však v NHL rozhodně neprošlo, a tak rodák z Frýdku Místku začal narychlo shánět nový oblek a košili. Všechno zvládl a o chvíli později už nasedal do auta, které pro něj Tampa do Hershey vypravila. Po třech a půl hodinách cesty dorazil Palát do Pittsburghu, kde si v pondělí odbyl debut v NHL.

„Byl to pro mě velký den," řekl zámořským médiím český forvard, kterého si Tampa vybrala v draftu 2011 jako 208. v pořadí.  V hale Tučňáků se Palát potkal i se čtyřmi bývalými spoluhráči z farmy, kteří nyní jsou již stabilními členy sestavy Lightning.

„Říkali mi, abych hrál svou hru a nebyl nervózní. Jenže nervózní jsem právě byl hodně," přiznával Palát, jemuž poté kouč Guy Boucher vysvětlil základní taktické pokyny mužstva a zařadil jej na levé křídlo třetí formace vedle Toma Pyatta a Nateho Thompsona. Se svými novými spoluhráči na sehrání moc času neměl, stihl jen dopolední rozbruslení.

V premiéře si připsal asistenci

„Za poslední dva roky byl nejkomplexnějším hráčem týmu (Syracuse)," vysvětloval Boucher, proč si do mužstva vybral právě Paláta. „Sice není moc vysoký (Palát měří 181 centimetrů), ale na puku je silný, navíc mu nechybí odvaha. Jeho největší předností je však chytrost, vždy je na správném místě. Do defenzivy je spolehlivý, má i ofenzivní schopnosti. Prostě ten nejlepší mix," chválí Boucher českého útočníka, který v letošní sezóně AHL zaznamenal ve 49 zápasech 44 kanadských bodů.

Ani ve svém debutu v NHL Palát nezklamal. Přestože Tampa nakonec Tučňákům podlehla 3:4, on si připsal jednu asistenci a na ledě strávil takřka devět a půl minuty. Teď Palát musí Bouchera přesvědčit, že si v prvním mužstvu zaslouží zůstat natrvalo.

Reklama

Související témata: