Hlavní obsah

Pronger věří v začátek NHL v lednu 2006

PRAHA

Jednání ohledně nové kolektivní smlouvy mezi hráčskou asociací a vedením NHL sice pokročila, shoda je ale stále zatím v nedohlednu. Někteří hokejisté už dokonce věří, že tradiční soutěž nezačne dřív než v lednu 2006. Mezi těmito pesimisty jsou i veteráni Chris Pronger a Jim McKenzie. Podle nich je letošní výluka mnohem horší než ta před deseti lety.

Článek

"Když se na současnou situaci pořádně podíváte, další sezóna může začít nejdříve v lednu 2006," řekl ve středu útočník Nashvillu McKenzie kanadskému listu Toronto Sun a jeho kolega Chris Pronger souhlasil. "Jimmy uhodil hřebíček na hlavičku. Příští rok v prosinci budeme pravděpodobně ve stejné situaci jako jsme nyní. Budeme stále hledat kompromis," uvedl hvězdný obránce St. Louis.

Po úterním odmítnutí návrhu NHLPA zbývá maximálně měsíc na to, aby letošní sezóna nebyla definitivně ztracena. Hráčská unie odmítla protinávrh vedení ligy, který obsahoval hráči neakceptovatelný platový strop.

Problémem stále platový strop

Navíc návrh výrazně upravoval původní návrh NHLPA. Doplatili by na něj hokejisté s vysokými kontrakty. Ti, kteří nevydělávají tolik, by byli "postiženi" méně drasticky nebo vůbec. Například plat McKenzieho (700 tisíc dolarů ročně) by nebyl vůbec změněn. Ale Prongerovi by z původních 10 miliónů zbylo jen 6,5.

"Kdyby to pro nás nebylo tak velké zklamání, zasmáli bychom se. Vedení ligy vzalo náš návrh snížení platů o 24 procent a jakoby řeklo: díky a teď se můžeme bavit o platovém stropu," říkal zklamaně McKenzie.

Rozčarovaný postupem vedení soutěže byl i bitkař Toronta Tie Domi, který otevřeně mluví o veřejné urážce jednoho z nejpopulárnějších sportů. "Je to facka do obličeje velkým hvězdám jako Sergej Fjodorov, Martin Brodeur nebo Mats Sundin,"vzkázal Domi z Bernu, kde je v současnosti na exhibičním turné Světových hvězd NHL.

Další jednání zatím naplánované není, kritický termín, po kterém bude třeba letošní ročník zrušit, se ale neodkladně blíží.

Reklama