Hlavní obsah

Z deseti nájezdů zlikvidoval Pavelec šest, třikrát ho zachránila tyčka. Už to nechci nikdy zažít, utrousil gólman Winnipegu

Toronto

Brankář Ondřej Pavelec přispěl k výhře Winnipegu na ledě Toronta 5:4 po samostatných nájezdech. Gólman Jets inkasoval čtyři góly z 32 střel a úspěšnost zásahů měl 87,5 procenta. Rozuzlení přišlo až v desáté sérii nájezdů, kdy Kuleminovu střelu Ondřej Pavelec zlikvidoval a Zach Bogosian proměnil. Český gólman tak z deseti nájezdů kryl šest, třikrát ho zachránila největší kamarádka brankářů - tyčka a pouze jednou inkasoval.

Foto: Fred Greenslade, Reuters

Ondřej Pavelec.

Článek

Kdy jste naposledy zažil takhle dlouhou sérii nájezdů?

Já jsem to ještě nikdy nezažil a doufám, že už nikdy nezažiji. Důležité je, že jsme získali dva body a při tom jsme vedli 4:1 a sami jsme si to zdramatizovali, ale naštěstí jsme utkání dokázali vyhrát a v tabulce jsou to velmi důležité dva body (Winnipeg poskočil z osmého místa na třetí - pozn. red).

Jaký to byl pocit vydržet těch deset nájezdů?

Nemám jinou možnost, musím tam být. Je známé, že nemám nájezdy rád, utkání by se mělo rozhodnout ve hře, nikoliv v nájezdech, když chcete vyhrát, tak to musíte přežít a pochytat, co se dá.

Jsou ve vašem rejstříku nějaké triky při samostatných nájezdech?

Ne, jenom se snažím neudělat ten první pohyb. Ale vždycky to záleží na útočníkovi, co chce udělat. Většinou je znám. Někdy mne ale překvapí. Dneska se mi to nějak povedlo, že jsme to dotáhli do konce.

Jak se Vám hraje ve zkrácené sezóně?

Jednak jsem byl hrozně rád, že se začalo. Za druhé může se nám může letos sezóna povést, protože jsme na postupovém místě. Navíc se nám daří a dokážeme vyhrávat zápasy proti těžkým soupeřům. Rozhodovat se bude až do konce a až po těch osmačtyřiceti zápasech uvidíme, jestli to byla úspěšná sezóna nebo ne. Já se osobně cítím výborně, takže je to v pohodě.

Jak byste hodnotil sezónu, kterou jste začínal v Čechách, později jsem byl ve Finsku?

Byl jsem rád, že jsem mohl hrát za Liberec a že mi tam dali příležitost hrát, protože pojistky byly drahé. Moc týmů se do toho nehrnulo. Následovalo Finsko a pak jsem čekal, jestli začne NHL. S odstupem času si však myslím, že kdybych měl opět na výběr, tak bych do toho po druhé nešel, protože je to jiný styl hokeje a jiné prostředí. Na jednu stranu jsem byl rád, v Liberci to skutečně bylo super. Nemohu si stěžovat na nic. Hrozně se mi tam líbilo, ale hokejově jsem tím mnoho nezískal. Mohl jsem být v tom zápasovém tempu, s klukama v šatně, což bylo dobré a nevím, co bych dělal doma. Ve Finsku to bylo podobné.

Jste jasnou jedničkou. Z posledních šestnácti her jste nastoupil patnáctkrát, jak to prožíváte?

Každý hráč chce hrát, hraji hokej, abych hrál zápasy ne proto, abych trénoval. Jsem rád, když mohu chytat, ale respektuji v tom rozhodnutí trenéra. Když nebudu dobře chytat, tak bude chytat někdo jiný. Proto si snažím tuto pozici udržet.

Není chuť si někdy odpočinout?

Dost jsem odpočíval před tím. Proto se trénuje v létě, aby byl hráč připraven na sezónu, která přestože je zkrácená má hodně zápasů.

V létě jste podepsal smlouvu na pět let. Je to důkaz důvěry nebo to znamená větší tlak.

Samozřejmě je to důvěra a já jsem za to rád. Na druhou stranu je ten tlak pořád stejný, když chcete vyhrát zápas tak musíte vždy odvést maximum. Vždycky chcete vyhrát zápas a je to jedno jestli berete milión nebo čtyři. Jsem rád, že jsem to mohl podepsat. Je to určitá odměna za předchozí sezóny, ale zároveň je přede mnou velká zodpovědnost.

Dnes opět nebyla ani jedna branka v oslabení, už jste tím pověstný...

Hrajeme teď dobře v oslabení. Když vyhrajete minizápas v přesilovkách, tak pak máte šanci vyhrát celé utkání. Nyní je NHL hodně právě o přesilovkách, protože rozhodčí všechno pískají.

Jaký je rozdíl mezi Winnipegem a Atlantou?

Může se stát ledacos, mohou vás vyměnit, ale to, že jsem podepsal smlouvu na pět let, to něco napovídá. Jsem ve Winnipegu spokojený. Na rozdíl od Atlanty jsou zde skvělí fanoušci. Není to velkoměsto jako New York, ale mně se tam líbí.

Reklama

Související témata: