Hlavní obsah

Růžička má smůlu, Hertl podepsal smlouvu se San Jose

San Jose/Praha
Aktualizováno

Talentovaný český hokejista Tomáš Hertl odchází z pražské Slavie. Devatenáctiletý útočník podepsal v San Jose Sharks, které si Hertla vybralo v loňském roce v prvním kole draftu, tříletý nováčkovský kontrakt. Vedení zámořského celku to potvrdilo na svých oficiálních internetových stránkách. Hertl tak neuposlechl radu trenéra červenobílých Vladimíra Růžičky, který si chtěl talentovaného forvarda ještě rok ponechat ve Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočníkovi Tomáši Hertlovi se splní sen, zahraje si vysněnou NHL.

Článek

"Hertl je hráč, který dobře čte hru. Viděli jsme ho na juniorském mistrovství světa a pravidelně hraje seniorskou soutěž. Vždy patřil mezi dominantní hráče a dokázal se prosadit proti starším i fyzicky lépe vyspělým hráčům," uvedl generální manažer San Jose Doug Wilson. "Jsme nesmírně rádi, že již letos na podzim přijde do našeho tréninkového kempu a popere se o místo v našem týmu," dodal.

O tom, že se účastník letošního juniorského i seniorského světového šampionátu dohodl s americkým týmem na podmínkách smlouvy, informovala zámořská média již na konci května. Hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest tehdy ČTK potvrdil, že se obě strany prakticky dohodly, klub to však oznámil až v pondělí.

Hertl má však ve Slavii smlouvu až do sezóny 2013/14, ale po dohodě Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a NHL, která upravovala podmínky pro odchod evropských hráčů za oceán, Slavia svůj talentovaný klenot pravděpodobně neudrží. K finálnímu podpisu mezi IIHF a NHL zatím ještě nedošlo, ale s podmínkami smlouvy už v polovině května souhlasilo vedení Českého svazu ledního hokeje i zástupci extraligových klubů, takže by se mělo jednat o pouhou formalitu.

Slavia chce Hertla udržet za každou cenu

Slavia v minulých dnech deklarovala, že bude chtít s Hertlem dodržet smlouvu, která byla uzavřená ještě před dohodou IIHF a NHL. „Ve hře je podání návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by bylo Tomáši Hertlovi zakázáno smlouvu se San Jose Sharks uzavřít a následně plnit. Návrhy hodláme podat jak na území České republiky, tak také v USA," tvrdil minulý týden předseda představenstva pražského klubu Richard Benýšek.

Proti Hertlově odchodu byl i kouč Růžička. „Je to obrovsky talentovaný hráč, ale ještě se mně nezdá vyzrálý na odchod do NHL. Pořád se toho potřebuje hodně naučit včetně zlepšení angličtiny."

Slavia by za Hertla, který odehrál v minulém extraligovém ročníku včetně play off 54 zápasů s bilancí 21 branek a 17 asistencí, měla dostat odstupné 240 tisíc dolarů (asi 4,7 miliónů korun).

Udělal podle vás Tomáš Hertl dobře, že podepsal již nyní smlouvu se San Jose?
Ano, Tomáš se v San Jose prosadí
42,9 %
Ne, na NHL ještě není zralý
57,1 %
Celkem hlasovalo 31552 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články