Hlavní obsah

Chicago - Boston 4:3 PPStav série 1:0Drama na úvod finále Stanley Cupu! Chicago dokonalo obrat proti Bostonu ve třetím prodloužení

Chicago/Praha
Aktualizováno

Neskutečné drama nabídlo první finále Stanley Cupu mezi domácími hokejisty Chicaga a Bostonu. Až 113. minuta a v ní teč Andrewa Shawa po nahození puku českým obráncem Michalem Rozsívalem od modré čáry rozhodla o triumfu Jestřábů 4:3 ve třetím prodloužení. Medvědi přitom byli vítězství blízko, ve třetí třetině vedli o dva góly, ani dvě asistence nejproduktivnějšího muže play off Davida Krejčího jim ale nestačily. Druhý duel je na programu v noci ze soboty na neděli středoevropského času opět na ledě Blackhawks.

Foto: Jim Young, Reuters

Andrew Shaw z Chicaga se raduje se své trefy, jíž ve třetím prodloužení úvodního finále Stanley Cupu rozhodl o výhře Blackhawks nad Bostonem.

Článek
Fotogalerie

„Když jste mladí, vlastně vám nedojde, jak těžké je Stanley Cup vyhrát. Musíte být v dobrém týmu, ale i když jste ve skvělém týmu, nic vám nezaručuje, že se probojujete až do finále," říkal před začátkem poslední série sezóny útočník Bostonu Jaromír Jágr, který si finále naposledy zahrál před dlouhými jednadvaceti lety, když tehdy s Pittsburghem slavil svůj druhý zisk slavného poháru.

A důležitost situace si v úvodu prvního utkání uvědomovaly oba celky. Chybu totiž nechtěl udělat žádný z nich, a tak zpočátku byla k vidění urputná hra jen s minimem šancí. Po oťukávací desetiminutovce však převzali iniciativu Bruins, za což záhy byli i odměněni. Marchandovu střelu po Jágrově pobídce sice ještě gólman Crawford ukryl do lapačky, pak ale Krejčí vybojoval zdánlivě ztracený puk za brankou a Lucic z mezikruží otevřel skóre.

Hned v první minutě prostřední třetiny to byl znovu nejproduktivnější hráč letošního play off Krejčí, který našel opět Lucice a Medvědi se radovali z dvoubrankového náskoku. Jenže ne na dlouho, již za necelé tři minuty totiž vymetl levý horní růžek Raskovy klece Saad a svým vůbec prvním gólem v play off vrátil Jestřáby do hry.

Chicago smazalo dvoubrankové manko

Domácí přepnuli na nejvyšší obrátky, zatlačili soupeře do defenzívy a vyrovnávací gól visel ve vzduchu. Zvlášť když po špatném střídání Bruins měli k dispozici přes minutu dlouhou přesilovku pěti proti třem. Boston ale ve finále, které poprvé od roku 1979 hrají kluby, jež patří mezi zakládající šestici NHL, těsný náskok udržel.

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="hlg=20122013,3,411&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="hlg=20122013,3,411&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

Ve 47. minutě fauloval Frolík Cháru a hosté si poprvé zahráli v početní převaze. A využili ji hned po osmnácti vteřinách, když se ranou z voleje prosadil Beregeron. Jenže Chicago znovu přišlo s bleskovou odpovědí, o dvě minuty později totiž Bolland střelou do odkryté svatyně snížil na rozdíl jediné branky. O chvíli později navíc napřáhl Oduya a kotouč se do branky nešťastně odrazil od brusle obránce Bruins Ference. Chicago tak za necelých 53 minut vstřelilo Medvědům více branek, než svedl Pittsburgh v celé sérii finále Východní konference...

Rozhodla až 113. minuta

V prodloužení byl nejprve blízko vítězné trefě Horton, dorážku Krejčího střely ale skvěle vychytal Crawford, pak mohl rozhodnout i rodák ze Šternberku, v rozhodující chvíli mu ale před prázdnou bránou puk poskočil a Hossa jej následně odpálil do bezpečí. Ve druhém nastavení zase na druhé straně zastoupil po Bickellově střele již překonaného Raska na brankové čáře spoluhráč Krug, Frolík pak zamířil jen těsně vedle.

Pět nejdelších finálových zápasů Stanley Cupu:
Roksoupeřiautor gólučas
1990Boston - Edmonton 2:3Petr Klíma115:13
1999Buffalo - Dallas 1:2Brett Hull114:51
2002Carolina - Detroit 2:3Igor Larionov114:47
1931Montreal - Chicago 2:3Cy Wentworth113:50
2013Chicago - Boston 4:3Andrew Shaw112:08
Zdroj: NHL.com

Na konci sté minuty nahazoval při přesilovce od modré Chára, puk pohotově tečoval Lucic, ve vítězném gólu a hattricku zároveň mu ale zabránila levá tyčka. A drama vrcholilo ve třetím prodloužení. Boston hrozil častěji, ve 110. minutě našel Krejčí Daugavinše, ten ale v pádu nedokázal zasunout kotouč za již ležícího Raska. Jenže nakonec se štěstí usmálo na Blackhawks. Ve 113. minutě Rozsívalův nástřel od modré usměrnil za Raskova záda Shaw a zajistil svému týmu vedení v sérii.

"Přesně tohle jsme potřebovali, natlačit se před branku," pochvaloval si střelec vítězného gólu v interview pro televizní společnost NBC. "Nebyla to žádná krása, ale skvělá střela a přesná teč. Zasloužíme si to, my všichni. Tvrdě jsme bojovali," dodal Shaw po vyčerpávajícím utkání, které bylo pátým nejdelším ve finálových soubojích o Stanleyův pohár a nejdelším zápasem probíhajícího ročníku NHL.

Úvodní duel finálové série trval bezmála pět hodin a končil minutu před půlnocí tamního času. "Půjdeme se teď trochu prospat," navrhl s úsměvem Shaw.

Finále Stanley Cupu - 1. zápas:
Chicago Blackhawks - Boston Bruins 4:3 ve třetím prodloužení (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Saad (Hossa), 48. Bolland (Shaw), 53. Oduya (Krüger, Frolík), 113. Shaw (Bolland, Rozsíval) - 14. Lucic (Horton, Krejčí), 21. Lucic (Krejčí), 47. Bergeron (Seguin, Lucic). Rozhodčí: Rooney, Watson - Heyer, Murphy. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 63:54. Diváci: 22.110. Stav série: 1:0.
Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Hjalmarsson, Oduya, Rozsíval, Leddy - Hossa, Toews, Saad - P. Kane, Handzuš, Bickell - Shaw, Bolland, Sharp - Krüger, Frolík, Bollig. Trenér: Joel Quenneville.
Boston: Rask - Seidenberg, Chára, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Peverley, Daugavinš - S. Thornton, Kelly, Paille. Trenér: Claude Julien.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Krejčí(Boston)1723(9+14)
2.Horton(Boston)1718(7+11)
3.Lucic(Boston)1716(5+11)
4.Malkin(Pittsburgh)1516(4+12)
5.Letang(Pittsburgh)1516(3+13)
6.Crosby(Pittsburgh)1415(7+8)
7.Hossa(Chicago)1815(7+8)
8.Sharp(Chicago)1814(8+6)
9.P. Kane(Chicago)1814(6+8)
10.Bickell(Chicago)1813(8+5)
42.Frolík(Chicago)187(3+4)
46.Jágr(Boston)177(0+7)
64.M. Michálek(Ottawa)105(3+2)
78.Kindl(Detroit)145(1+4)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off 2013

  • Osmifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • Montreal - logo Montreal Ottawa - logo Ottawa
    1 : 4
  • Washington - logo Washington NY Rangers - logo NY Rangers
    3 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Chicago - logo Chicago Minnesota - logo Minnesota
    4 : 1
  • Anaheim - logo Anaheim Detroit - logo Detroit
    3 : 4
  • Vancouver - logo Vancouver San Jose - logo San Jose
    0 : 4
  • St. Louis - logo St. Louis Los Angeles - logo Los Angeles
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Ottawa - logo Ottawa
    4 : 1
  • NY Rangers - logo NY Rangers Boston - logo Boston
    1 : 4
  • Chicago - logo Chicago Detroit - logo Detroit
    4 : 3
  • San Jose - logo San Jose Los Angeles - logo Los Angeles
    3 : 4
  • Semifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Boston - logo Boston
    0 : 4
  • Chicago - logo Chicago Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 1
  • Finále

  • Chicago - logo Chicago Boston - logo Boston
    4 : 2