Hlavní obsah

Medvědi, vyhrajte pohár pro Jardu! Jágr usiluje o nepřekonatelný rekord

Praha

Musejí se vyrovnat s šokující porážkou ve třetím prodloužení prvního utkání o Stanleyův pohár. Finále je však stále otevřené a hokejisté Bostonu se ještě s Chicagem o vytoužený grál porvou. Pokud by nejprestižnější hokejovou trofej získali Medvědi, je více než jisté, že nestárnoucí Jaromír Jágr by v NHL zaznamenal téměř stoprocentně nepřepsatelný rekord.

Foto: John Gress, Reuters

Jaromír Jágr v souboji s Brandonem Bolligem ve finále NHL.

Článek

Naposledy získal Stanley Cup před jedenadvaceti lety (1992), když si s Pittsburgem dal repete. Letos, kdy v únoru oslavil 41 let, by Jaromír Jágr mohl získat již svůj třetí Stanley Cup. A jak si všímají oficiální stránky Mezinárodní hokejové federace (IIHF), česká hvězda by ustanovila zajímavý rekord.

Jedenadvacet let by totiž bylo nejdelším čekáním na opětovný zisk trofeje Lorda Stanleyho pro jakéhokoliv hráče v historii zámořské ligy. Takový rekord by sotva někdo někdy překonal!

Aktuálním držitelem rekordu je bývalý obránce Chris Chelios, který se na další Stanley Cup načekal šestnáct let. První získal s Montrealem Canadiens v roce 1986 a druhý s Detroit Red Wings v roce 2002. Za Cheliosem následuje bývalý útočník Mark Recchi, který čekal o rok méně (15). Recchi získal nejprestižnější hokejovou trofej nejprve s Pittsburghem (1991) a podruhé zvedl Stanley Cup s Carolinou v roce 2006.

Nejdelší čekání na další Stanley Cup:
Chris Chelios16 let(Montreal 1986 - Detroit 2002)
Mark Recchi15 let(Pittsburgh 1991 - Carolina 2006)
Mickey MacKay14 let(Vancouver 1915 - Boston 1929)
Craig Ludwig13 let(Montreal 1986 - Dallas 1999)
Brian Skrudland13 let(Montreal 1986 - Dallas 1999)
Joe Nieuwendyk10 let(Calgary 1989 - Dallas 1999)
Chris Osgood10 let(Detroit 1998 - Detroit 2008)

Díky reprezentaci je členem Triple Gold Clubu

Právě Recchi byl Jágrovým spoluhráčem, když Tučňáci v letech 1991 a 1992 triumfovali dvakrát za sebou. V týmu tenkrát byly i další hvězdy. Mario Lemieux, Ron Francis, Kevin Stevens, Rick Tocchet, Paul Coffey, Joe Mullen, Larry Murphy či Tom Barrasso.

Ačkoliv český veterán pak v NHL oblékal dres elitních týmů, jakými byly Washington, New York Rangers nebo Philadelphia, na další triumf od svých dvaceti let čeká. Přestože za tu dobu byl pětkrát nejproduktivnějším hráčem NHL.

Čekání si zkrátil alespoň s českou reprezentací, s níž vyhrál olympiádu 1998 v Naganu a v letech 2005 a 2010 se pak stal také mistrem světa. Vstoupil tak do exkluzivního Triple Gold Clubu, kam smějí výhradně hokejisté, kteří v kariéře stihli vyhrát všechny tři největší soutěže (Stanley Cup, olympiádu a MS).

Celkem čtyři sezóny strávil také ve službách Avangardu Omsk, s nímž sice získal Kontinentální pohár pro nejlepší tým základní části KHL, Gagarinova poháru za play off se však nikdy nedočkal.

Takže Medvědi, vyhrajte pohár pro Jardu!

Reklama

Související témata: