Hlavní obsah

Konkurenční hokejová soutěž WHA plánuje jarní turnaj

PRAHA

Majitelé značky World Hockey Association (WHA) se snaží vytěžit maximum ze zrušené sezony hokejové NHL a nejasného osudu příštího ročníku. Mark McKelvie a Ricky Smith plánují na přelomu května a června turnaj šesti mužstev, jenž by mohl být odrazovým můstkem pro případné obnovení soutěže WHA. Ta byla konkurencí NHL v sedmdesátých letech minulého století.

Foto: ČTK/AP

Jeremy Roenick má být lákadlem pro fanoušky nové soutěže - ilustrační foto.

Článek

Turnaj ponese jméno někdejší hvězdy obou zámořských soutěží Bobbyho Hulla. Loni se stal zároveň komisionářem WHA, které se přes proklamované sliby nepovedlo zahájit v době výluky NHL regulérní sezónu.

Dvojice majitelů si jako prvního hráče pro turnaj zavázala hvězdu Philadelphie Jeremyho Roenicka, jenž díky svým dobrým kontaktům a respektované pozici pomohl shánět další účastníky. Na podniku, jenž se bude v Kanadě konat od 22. května do 2. června, by se měly představit hvězdy typu Chrise Cheliose, Ansona Cartera, Tonyho Amonteho, Danyho Heatleyho či Jaromeho Iginly.

Termín konání turnaje je zvolen kvůli tomu, aby nekolidoval s mistrovstvím světa v Rakousku, jež vyvrcholí 15. května. Vedle možnosti udržet se ve formě láká hráče také startovné ve výši 20 tisíc dolarů, vítězný tým si rozdělí dva milióny. "Prostě se snažíme zajistit klukům nějaké peníze. Navíc lidé v Kanadě jsou po hokeji hladoví a nikdo by nás neměl odsuzovat za to, že si chceme zahrát hokej," říká Roenick.

Fanoušky nebudou přitahovat jen známá jména, ale také upravená pravidla, jež by měla podle organizátorů zatraktivnit hru. Stejně jako v Evropě a soutěžích IIHF se bude hrát bez červené čáry, také hokejisté si budou moci zahnout čepel hole, jak budou chtít. Další změnou bude například to, že hráči si odpykají svůj celý trest i v případě, že jejich tým inkasuje branku.

Exhibiční sérii podporuje i hráčská asociace NHLPA, jež svým členům doporučuje, aby využívali veškeré možnosti, které výluka NHL nabízí. Vedení NHL prý možnost oživení konkurenční ligy nestraší, WHA pro ně údajně neznamená žádnou hrozbu.

Reklama