Hlavní obsah

Hertl chystá na gólmany další finty. Ale ještě musím najít odvahu, hecuje se

Toronto

Do své premiérové sezóny v zámořské NHL vlétl český útočník Tomáš Hertl jako kometa. Jeho čtyřgólové vystoupení proti New Yorku Rangers obletělo celý svět a především poslední trefa dvacetiletého útočníka mezi nohama vyvolala hodně ohlasů a emocí. Český mladík si po úterní výhře na ledě Toronta (4:2) pochvaluje atmosféru v kabině Žraloků a v rozhovoru pro Sport.cz připouští, že v záloze už má nachystané další nové finty, jak oblafnout brankáře soupeře.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Útočník Tomáš Hertl (v bílém) se snaží překonat brankáře Toronta Jamese Reimera (34).

Článek

Tomáši, jak se Vám hraje na ledě s legendou a kapitánem Joe Thortonem?

Je to velice zkušený hráč, pokud jsme na ledě, snaží se mi hodně nahrávat. Postavou jsme velcí, umíme podržet puk, myslím si, že nám to spolu klape.

Očekával jste, že vstup do NHL budete mít tak vydařený? Jakou výhodou bylo to, že vás nikdo neznal?

Začátek se mi povedl, dával jsem góly a vůbec jsem si to užíval. Bylo to, jako bych byl ve snu.

Dnes Foligno v Columbusu vstřelil vítěznou branku stejným způsobem jako vy proti Rangers. Máte pocit, že jste přinesl něco nového do NHL?

Ale ne, přede mnou to udělalo již pár hráčů; třeba Daniel Sedin, Marek Malík při nájezdu... Myslím si, že to nebylo nic nového. Jsem rád, že se mi to povedlo.

Zkoušíte další finty?

Mám takové dvě speciality. Na tu druhou budu muset najít odvahu...

Jak se Vám hraje s Martinem Havlátem?

Na ledě spolu moc nejsme, občas při přesilovce, ale zatím z toho nic nebylo.

Všichni v souvislosti s vámi vzpomínají především na zápas s Rangers, ve kterém jste vstřelil čtyři góly. Ale vy jste měl i několik dalších vynikajících duelů...

Daří se celému našemu útoku. Dnes jsme měli řadu šancí, nastřelili jsme dvakrát břevno, byl jsem několikrát sám před brankou, ale nebyl tam dostatečný důraz.

Do jaké míry sledujete statistiky?

Dívám se, kdo válí, komu to jde, ale nezaměřuji se na to. Chci se hlavně udržet v NHL. Nedávám si žádná předsevzetí.

Sledujete na dálku počínání Slavie, která vás vychovala?

Samozřejmě, je to můj klub. Začínal jsem tam ve třech letech. Prošel jsem vším, od přípravky až po áčko. Tam jsem vyrostl, tam jsem se naučil hrát hokej.

Jaký na Vás měl vliv trenér Vladimír Růžička?

Tomu vděčím za hodně. Sledoval mě již od dětství, z dorostu pak vytáhl do áčka a díky jemu jsem tam, kde jsem, protože mi dával důvěru. Nechal mě hrát přesilovky, což mi dodalo sebedůvěru. Hodně mi pomáhal, ale byl také dost přísný, což mi hodně pomohlo.

Jaký byl vlastně přechod ze Slavie do NHL?

Je to určitě změna. Nový systém, noví spoluhráči, nikoho jsem neznal, hrají zde skutečně nejlepší hráči z celého světa. NHL je navíc rychlejší.

Nejen to, ale je zde i jiné prostředí, hovoří se anglicky, znal jste trochu jazyk?

Něco jsem uměl, protože jsem se učil anglicky už na základní a pak na střední škole. Tady je to však skutečně něco jiného.

Reklama

Související témata: